e-nyelv.hu
Deák-Takács Szilvia

Deák-Takács Szilvia

Kérdezzen tanácsadónktól!

A legújabb kérdések:

ez idő tájt

2018.07.15.

Habsburg-fél

2018.07.15.

Tommy Hilfiger-üzletek

2018.07.15.

ülőidegzsába

2018.07.14.

cukortúlkínálat

2018.07.13.

korábbi kérdések

 
Ön hogyan mondaná magyarul?

site, szájt

oldal

webhely

hely


A szülőföld szálai. Kulturális és nyelvi topográfia. 

2018. júl. 23--27.

Berettyóújfalu--Érmellék

Partiumi szabadegyetem a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága, az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Partiumi Keresztény Egyetem rendezésében

Anyanyelvápolók Szövetsége 26. országos ifjúsági anyanyelvi tábor

2018. aug. 10--19.

Széphalom

37. Kazinczy anyanyelvi tábor

2018. aug. 21—25.

Győr, Kazinczy Gimnázium

Jelentkezési határidő: 2018. jún. 8. Jelentkezni lehet a Kazinczy Ferenc Gimnázium honlapján: www.kazinczy.gyor.hu. Kapcsolódó bejegyzések

magas minőség

2018. 04. 15.

Egy videóminőség milyen lehet, ha a high quality, valamint a low quality magyar megfelelőjét kell írjam? Jó, rossz? Mik lehetnek még? Mert ezen az oldalon láttam, hogy jelezték, hogy a magas minőség (high quality) és az alacsony minőség (low quality) kifejezés nem egy választékos szóhasználatra vall. A két lehetőség mindenképp ékes ellentéte kell legyen egymásnak (pl. jó<->rossz)? Tehát mondjuk lehetőleg ne legyen „jó” és „gyenge”, vagy „kiváló” és „gyenge”?

Íme, a korábbi válaszaink: A „magas minőségű” kifejezés használata önmagában nem helyteleníthető, ám abban igaza van, hogy ajánlatosabb, ha az ember veszi a fáradságot és az egysíkú, szürke, elkoptatott helyett a választékos, irodalmilag megalapozott kifejezést használja. Ebből bizonyos szituációkban akár előnye is származhat.
Amennyiben tükörfordításról van szó, nem mondhatjuk, hogy a kifejezés használata helytelen lenne, hiszen széleskörűen használatos, nemzetközileg elismert példát követ. A “magas” jelző eredhet még abból a gondolkodásmódból is, hogy a minőséget egyfajta skálán mérik (első- másodosztályú stb.), és ha egy termék ezen a skálán “magas beosztást” ér el, akkor magas minőségűnek mondható.
Igen, a két jelző ellentéte kell legyen egymásnak, például jó és rossz minőség. (MKné)
vissza a főoldalra