Mi a kisüsti?
2018. 03. 29. 2 hozzászólásMit jelent a kisüsti pálinka? A hangsúly az üst méretén van, és a kétszeres lepárláson? Egy vélemény szerint ún. “manufakturális” főzőberendezésen készült pálinka tekinthető kisüstinek. Mi az igazság?
A kisüsti lepárlás a szeszfőzésnek a legrégibb módszere, amely a hozzá használt, viszonylag kis méretű üstökről kapta a nevét. A kisüsti pálinka megnevezés először nem volt definiálva, valószínűleg minden házilagos, kis üstös főzést jelentett. Balázs Géza pálinkakönyveiben a „kisüstös” korszak az 1920-as éveket követően bukkan fel. Ma a Pálinkatörvény (2008) így határozza meg a kisüsti pálinka fogalmát: „3. § A 2. § 1. Kisüsti pálinka: az a gyümölcs- és törkölypálinka, amelyet legfeljebb 1000 liter űrtartalmú, rézfelületet is tartalmazó lepárló berendezésben, legalább kétszeri szakaszos lepárlással állítottak elő”. A mérvadó nyelvtörténeti és nyelvjárástani munkákban nem találtunk adatot a „kis üsti”, kisüsti, kisüstös stb. szavakra, amelyek segíthetnének pontosítani a jelentést.
(Szöveg, kép: BG)
2 hozzászólás
ez így túl egyszerű. A kisüsti nem valamiféle minőség?
A kisüstinek van technológiai hagyománya és ma egyfajta fogalom, tehát talán minőségnek is nevezhető