Mi a kisüsti?

2018. 03. 29. 2 hozzászólás

Mit jelent a kisüsti pálinka? A hangsúly az üst méretén van, és a kétszeres lepárláson? Egy vélemény szerint ún. “manufakturális” főzőberendezésen készült pálinka tekinthető kisüstinek. Mi az igazság?

A kisüsti lepárlás a szeszfőzésnek a legrégibb módszere, amely a hozzá használt, viszonylag kis méretű üstökről kapta a nevét. A kisüsti pálinka megnevezés először nem volt definiálva, valószínűleg minden házilagos, kis üstös főzést jelentett. Balázs Géza pálinkakönyveiben a „kisüstös” korszak az 1920-as éveket követően bukkan fel. Ma a Pálinkatörvény (2008) így határozza meg a kisüsti pálinka fogalmát: „3. § A 2. § 1. Kisüsti pálinka: az a gyümölcs- és törkölypálinka, amelyet legfeljebb 1000 liter űrtartalmú, rézfelületet is tartalmazó lepárló berendezésben, legalább kétszeri szakaszos lepárlással állítottak elő”. A mérvadó nyelvtörténeti és nyelvjárástani munkákban nem találtunk adatot a „kis üsti”, kisüsti, kisüstös stb. szavakra, amelyek segíthetnének pontosítani a jelentést.





(Szöveg, kép: BG)

2 hozzászólás

#1 Kis üst 2018.04.04.20:34:30

ez így túl egyszerű. A kisüsti nem valamiféle minőség?

#2 BG 2018.04.05.18:43:43

A kisüstinek van technológiai hagyománya és ma egyfajta fogalom, tehát talán minőségnek is nevezhető

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra