Papp Andrea emlékére

2018. 03. 01. 4 hozzászólás

Angoltanárom volt az ELTE-n, azután munkatársam, s az utolsó percig leveleztünk. Dr. Papp Andrea az ELTE Bölcsészettudományi Kar Idegen Nyelvi Lektorátusának utolsó vezetője volt.

Az egyetemi leépítéseknek ugyanis lektorátus áldozatul esett (minek idegen nyelveket oktatni az egyetemen?). Édesapja volt a kiváló nyelvész, Papp László, akit (semmiségért) kegyetlenül meghurcoltak az ötvenes években, s aki később édesapámmal együtt dolgozott a Nyelvtudományi Intézetben. Sorsáról később egy regény született, amelyet a honlapomon ismertettem (http://www.balazsgeza.hu/?p=5024). Papp Andrea az utóbbi években mesterien megfogalmazott apróműfajjal, a félpercesekkel jelentkezett. Kis, tenyérbe illő kötetekben jelentek meg ezek a kedves írások. A rádió Tetten ért szavak (ma Édes anyanyelvünk) című műsorában rendszeresen bemutattuk ezeket. (Még 2018 márciusában is lesz három adás…) A tavaly elhunyt Tarján Tamás irodalomtörténész is nagyra értékelte ezt a kisműfajt, s hallgatóim is, ezért örömmel olvastuk fel a rádióban ezeket a kis, életből ellesett, nyelvi-kommunikációs-viselkedési helyzeteket bemutató írásokat… Andrea motorja volt a Modern Filológiai Társaságnak, jó volt ott lenni a júniusi konferenciákon: amikor végre a modern nyelvek kutatóival-tanáraival együtt szerepelhettünk. Szűkebb baráti körben olykor együtt vacsoráztunk. Két éve ilyenkor, a szegedi Dugonics Társaság nevében meghívott Szegedre, s a Polgármesteri Hivatal dísztermében tartottam előadást, utána kivitt autóval a vasútállomásra. Tudtam, hogy Andrea megbetegedett, s műsoromban ezért is szerepeltettem félperceseit, mert ezek neki is örömet szereztek, s reméltem, hogy erőt adnak. Még két hete is írt, hogy mennyire jól esik hallani a rádióban életre kelt történeteit. Ma a reggeli órám előtt egyik hűséges munkatársa várt, rossz érzésem volt rögtön, mondta, hogy mondania kell valamit. A lényege az volt, hogy Andrea elment… Február 14-én jelentettük meg az E-nyelv Magazinban egykori évfolyamtársa, Berg Éva Mária gyönyörűen szerkesztett mondatokkal szóló ismertetését legújabb könyvéről (http://e-nyelvmagazin.hu/2018/02/14/tukrot-tartani-mintegy-papp-andrea-felperceseirol/).


(BG)

4 hozzászólás

#1 Mária 2018.03.02.15:11:16

Jaj, de sok mostanában a szomorú halálhír. Egy nagyon értékes embert vesztettünk el ismét…

#2 M 2018.03.05.19:48:52

Drága Andrea, nagyon fogsz hiányozni, nyugodj békében, M

#3 Kovács Zita 2018.03.06.22:25:41

Andrea félpercesei minden emberhez szólnak, én úgy emlékezem rá, hogy sokszor forgatom kis könyveit…

#4 Nagy Sándor 2018.03.11.22:06:07

Kedves Géza! Köszönjük a kedves sorokat! Egy rövid kiegészítés. Papp Andrea édesanyja (P. Hidvégi Andrea) is elismert nyelvész volt, évtizedekig tanított a pesti bölcsészakron, több tudományos cikk és szótár szócikk szerzője. Nyugodj békében kedves tanárnő!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra