e-nyelv.hu
Minya Károlyné

Minya Károlyné

Kérdezzen tanácsadónktól!

A legújabb kérdések:

elválasztás

2018.12.16.

alternatíva

2018.12.16.

forraltbor-fogyasztás

2018.12.15.

számlatömbmásolat

2018.12.15.

NGO-k

2018.12.14.

korábbi kérdések

 
Ön hogyan mondaná magyarul?

szupermarket

bevásárlóközpont

nagyáruház

óriás abc


A magyar kultúra napja

2019. jan. 22. 16.00

Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest

Ünnepi ülés a klasszikus magyar irodalom szükséges voltáról

Az anyanyelv nemzetközi napja

2019. febr. 21. 16.00

Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest 

Nyelvében él a nemzet — nálunk és más népeknél

Kárpát-medencei korrektorverseny

2019. márc. 23. 10.00--15.00

Duna Palota, Budapest 

A sajtónyelvi helyesírásért

34. „Lenni és művelődni, vagy nem lenni – nálunk ez teljesen egyértelmű!”

2018. 02. 19. nincs hozzászólás

A shakespeare-i örökérvényű gondolatokat felhasználva mondta ezt gróf dr. Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter – lassan egy évszázada. Klebelsberg szellemisége újra a méltó helyére kerül: jól mutatja ezt a nemrég felújított kastélya is.

Klebelsberg Kunó feleségével, Botka Saroltával az 1920-as években kezdte el építeni pesthidegkúti kastélyát. A ház legszebb helysége talán a könyvtárszoba volt, amelyet a kultúrpolitikus gondosan alakított ki, közel négyezer kötetes könyvtárát itt tudta elhelyezni. E szobában születtek a magyar oktatási és kulturális intézményrendszert alapjaiban átformáló reformok tervei. Érdekesség, hogyha nem várt vendég érkezett, a könyvtárszobát egy titkos, könyvszekrény mögé helyezett ajtón keresztül lehetett elhagyni.


A miniszter 1932-ben bekövetkezett halála után a kastélyt felesége gondozta tovább, a háborút követően pedig anyagi okok miatt üdülőként kényszerült kiadni. 1949 karácsonyán a kommunista államvezetés elrendelte a kastély lefoglalását és az özvegy kiköltöztetését. Ekkor tűnt el Klebelsberg könyvtárán kívül a legtöbb berendezési tárgy is. A következő évtizedekben sok intézménynek adott otthont, s ez nem kímélte az épület állapotát: iskola, SZOT-üdülő, tüdőszanatórium, pszichiátriai osztály működött itt. Utóbbi 1999-ben költözött ki az épületből. Közel tíz évig tartó tulajdonjogi per után 2008-ban került a magyar állam visszavásárolta. A másfél évtizedre magára hagyott épület több helyen beázott, állapota leromlott.


2013-ban kezdték el a rekonstrukciós munkálatokat, s azok 2017 tavaszán értek véget. Az újra eredeti pompájában álló Klebelsberg-kastélyban ma egy harmincszobás szálloda található, ahol a békés, családias környezet fogadja a vendégeket. A felújítók nem feledkeztek meg arról sem, hogy valaha a magyar kultúra egyik legnagyobb alakítója lakott itt: létrehozták a Klebelsberg-emlékházat.

 Szöveg és kép: Blankó Miklós

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

vissza a főoldalra