Tudománykommunikáció konferencia

2018. 02. 09. nincs hozzászólás

1. körlevél a konferenciára való jelentkezéshez

A konferencia időpontja: 2018. május 11. péntek


A konferencia helyszíne: Budapesti Corvinus Egyetem (1093 Budapest, Közraktár u. 4-6.)


Szervezőbizottság: Veszelszki Ágnes; Cser Nóra, Falyuna Nóra, Sipos Júlia


Szakmai bizottság: Aczél Petra, Benczes Réka, Sass Judit, Veszelszki Ágnes


A tudománykommunikáció a nyilvános vagy közéleti kommunikáció egyik részterülete, amely tudományos témákban nyilvánul meg, és részint kutatókból, részint nem szakértőkből áll a célközönsége. A kommunikátorok legtöbb esetben szaktudományos kutatók (akiknek a célja a saját kutatásuk vagy tudományterületük népszerűsítése, az ún. outreach növelése), ám vannak a tudománykommunikációra specializálódott szakemberek is. A tudománykommunikáció legfőbb céljai közé tartoznak: a tudományos eredmények közzététele a nagyközönség számára, azok megismertetése a publikummal (scientific literacy); a módszerek és eredmények elmagyarázása; a téves információk, áltudományok elleni küzdelem; a (kormányzati, vezetői) döntéshozatal információval történő ellátása; továbbá támogatás elnyerése a kutatáshoz.


A tudománykommunikáció vizsgálata multidiszciplináris terület: mind a természettudományok, mind pedig a humán- és társadalomtudományok érdeklődési körébe tartozik. A konferencia az áttekintésre és a nyitott kérdések megvitatására kíván lehetőséget biztosítani a résztvevőknek. A cél a tudománykommunikáció különböző értelmezéseinek, elméleti és gyakorlati szempontú megközelítéseinek összevetése, valamint konkrét tudománykommunikációs elemzések felmutatása.


A tervezett főbb témakörök:


  • Kommunikáció a tudományban: tudományos írás (academic writing); tudományos előadások

  • Tudományos ismeretterjesztés; áltudományosság elleni küzdelem

  • Tudománymenedzsment: pályázatok kommunikációs kérdései, kommunikáció a befektetőkkel

  • Újabb tudománykommunikációs eszközök (pl. science café, science slam, science speeddating, podcastok stb.)

  • Tudomány és oktatás

    Az előadások hossza 15–20 perc. Az előadásokat vita, megbeszélés követi. Lehetőséget adunk hallgatói, illetve poszterelőadásokra is.


    A konferenciára online űrlapon lehet jelentkezni, a választott téma megadásával és egy legfeljebb 1500 karakteres absztrakttal. A jelentkezés határideje: 2018. március 1. Az online űrlap itt érhető el: https://goo.gl/forms/I1KftH6vAm2cxleZ2. Technikai jellegű kérdéseikre Falyuna Nóra válaszol a tudcom.kutatocsoport@gmail.comcímen. A jelentkezések elfogadásáról 2018. március 15-ig értesítjük a résztvevőket. A konferencia végleges programját 2018. április 15-ig tesszük közzé.


    A konferencia anyagát válogatás és lektorálás után megjelentetjük. A tanulmányokat 2018. augusztus 31-ig a később megadott stíluslap szerint kell elkészíteni. A szerkesztők a formai szempontból nem megfelelő munkákat nem fogadják el.


    Budapest, 2018. január 4-én



    BCE Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet

    Tud.com tudománykommunikációs kutatócsoport

    Budapesti Corvinus Egyetem

    1093 Budapest, Közraktár u. 4-6.



  • Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    vissza a főoldalra