e-nyelv.hu
Minya Károlyné

Minya Károlyné

Kérdezzen tanácsadónktól!

A legújabb kérdések:

e-DM-menedzser

2018.04.26.

másfél száz

2018.04.26.

szabad földön termő

2018.04.26.

Angry Birds-özni

2018.04.25.

gyalogoskorlát

2018.04.25.

korábbi kérdések

 
Ön hogyan mondaná magyarul?

computer

számítógép

komputer

ámítógép


Az Anyanyelvápolók Szövetségének éves közgyűlése

2018. máj. 26. 

Budapest

Simonyi Zsigmond általános iskolai helyesírási verseny

2018. máj. 26. 

ELTE, Budapest

5. nyelvésztábor és juniális

2018. jún. 20--24.

Sátoraljaújhely--Széphalom

Az 5. nyelvésztábor díszvendége: Prószéky Gábor, az MTA Nyelvtudományi Intézet igazgatója – Balázs Géza előadása az álom nyelvéről – A feltárás alatt lévő sátoraljaújhelyi vár felkeresése – vadételfőző verseny – múzeumok éjszakája

Közéleti kifejezések (15.): Ingyenebéd

2018. 02. 05. nincs hozzászólás

Az ingyenebéd mint közéleti kifejezés nem található meg a szótárakban.

Az ingyenebéd alapjelentése: valakinek (rászorulónak) valamilyen (valószínűleg emberbaráti) célból adott térítésmentes ebéd. Az ingyenebéd fogalmába azonban később,  napjainkban beleértik az állam vagy a közösség által nyújtott egyéb ingyenes támogatásokat, tehát nem pusztán az ételt, italt. Ezért is írjuk egybe: nem ingyen adott ebéd, hanem ingyenebéd. „Meg kellene tanulnunk, hogy nincsen ingyenebéd” mondta egyszer egy közgazdász. És ezzel arra utalt, hogy az ingyenes szolgáltatásokat, támogatásokat valakinek, valamikor, valahol meg kell fizetnie. Az ingyenebédnek ez a jelentése azonban nem érte el a szótárkészítők ingerküszöbét.


Az interneten azért megtaláltuk: „Egy anekdota szerint Churchill egykori brit miniszterelnök egyszer megkérte szakértőit, hogy foglalják össze neki a közgazdaságtan lényegét. A tanácsadók egy testes könyvet hoztak, de a miniszterelnök ezt túl soknak találta, és egy rövidebb, egyszerűbb megoldást kért. A szakértők ezt követően egy vékonyabb könyvvel tértek vissza, de Churchill ezt is terjedelmesnek ítélte. Végül a tanácsadók egy papírlappal tértek vissza, melyen egyetlen mondat állt: Nincs ingyenebéd!  – azaz a „semmi” befektetésével hosszabb távon valami nyereséget, hozamot nem lehet elérni. Ezt az egyszerűnek, már-már közhelyesnek tűnő állítást nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen sokan „keresik a csodát”, azaz olyan lehetőség után vágyakoznak, melybe nem kell befektetni, sem pénzt sem munkát, amin nem lehet veszíteni, egyúttal hatalmas bevételt biztosít, ráadásul még hosszú távú elkötelezettséget sem igényel, hanem bármikor felfüggeszthető vagy abbahagyható. Sajnos, ilyen kereseti lehetőség nincs.”


Érdemes megjegyezni.


(Vízkeleti Szilveszter)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

vissza a főoldalra