e-nyelv.hu
Minya Károlyné

Minya Károlyné

Kérdezzen tanácsadónktól!

A legújabb kérdések:

Angry Birds-özni

2018.04.25.

gyalogoskorlát

2018.04.25.

részvénynevek

2018.04.25.

Jesset

2018.04.25.

több birtokos – egy-egy birtok

2018.04.25.

korábbi kérdések

 
Ön hogyan mondaná magyarul?

computer

számítógép

komputer

ámítógép


Az Anyanyelvápolók Szövetségének éves közgyűlése

2018. máj. 26. 

Budapest

Simonyi Zsigmond általános iskolai helyesírási verseny

2018. máj. 26. 

ELTE, Budapest

5. nyelvésztábor és juniális

2018. jún. 20--24.

Sátoraljaújhely--Széphalom

Az 5. nyelvésztábor díszvendége: Prószéky Gábor, az MTA Nyelvtudományi Intézet igazgatója – Balázs Géza előadása az álom nyelvéről – A feltárás alatt lévő sátoraljaújhelyi vár felkeresése – vadételfőző verseny – múzeumok éjszakája

Bubi, plázaterepjáró, egoszörf, hímes templom

2018. 01. 02. 3 hozzászólás

2017 szavai

Az év szava: bubi, bubizik. (Pomozi Péter ismertetése) A bubizik, bubizás a MOL-bubi közbringarendszer nevének második eleméből, a bubi-ból született ige. A bubi mozaikszóban a Budapest és bicikli rejlik. A három éve létrejött, környezetbarát és közösségteremtő kölcsönzőrendszer mára lefedi a főváros belső területeit. Neve is közismertté, sőt népszerűvé vált, mert találó, magyar, könnyen megjegyezhető. A szolgáltatással együtt hódító útjára indult a bubizik ige is, mely érezhetően polgárjogot nyert. Választásunk a sikeres neologizmus elismerésén túl a magyar -z igeképző előtti tisztelgés is, e képző kivételes termékenysége a magyar nyelv egyik különleges vonása. E képző segítségével tetszőleges szófajból képezhető ige, l. pl. aházik, feketézik, padozik vagy épp, mint az év szava is mutatja: bubizik.


Szavazatot kapott még: vizes vébé, önvezető autóAz év antiszava: plázaterepjáró. (Balogh F. András indoklása) Plázába járni hasznos dolog, mert a bő árukínálatban viszonylag egyszerűen és gyorsan lehet megtalálni a kigondolt-elképzelt-megálmodott tárgyat. Ráadásul a feltételek is úgy vannak kialakítva, hogy sem a nap forrósága, sem a hideg szél ereje, sem eső és csúszós hó nem zavarja a bámészkodást és a vásárlást, ami egyre inkább öncéllá kezd válni: csupán a vásárlás kedvéért járunk oda – esetleg elhanyagolva ezzel otthonunkat, munkánkat, barátainkat és családunkat. A csillogás foglyai ezt az időrabló tevékenységet ráadásul olyan gépkocsikkal űzik, a plázaterepjáróval, amely életében igazi terepet, erdőt-mezőt, hegyet-dombot még nem látott, a kirándulófelszerelés sem fér el benne, ám tömzsi formája, magasított alváza, tuningolt orra-háta arra teszi alkalmassá, hogy hivalkodó módon uralja a plázák parkolóját. A plázaterepjáró tulajdonképp a fogyasztói társadalom felületességének a fuvarozója, egy életérzést visz a hátán, de csupán a mélygarázsig.


Szavazatot kapott még: migránssimogató, kék bálnaAz év ifjúsági szava: egoszörf. (Minya Károly magyarázata) Az egoszörf az énkeresés sajátos módja. Nem filozófiai értelemben történik, hanem a digitális térben. Beütjük a nevünket az internetes keresőbe, esetleg idézőjelbe is tesszük, azaz rákeresünk a nevünkre, és máris olvashatjuk, milyen felületen vagyunk jelen, kik és mit írnak rólunk. Tekinthető önimádó, narcisztikus cselekedetnek, de lehet praktikus és naprakész információ keresése is a hálózaton.


Szavazatot kapott még: Balatonátcsúszás, túltol (eltúloz)Az év költői szava: hímes templom. (Pomozi Péter méltatása) Az év költői szava, a hímes templom egy sikeres szófelújítás, Zentai Tünde néprajzkutató érdeme. Mint az Ethnographia című szakfolyóirat idei első számában írta “A színpompás, kazettás mennyezetű templomokat a régi iratokban cifra, tarka, megtarkázott, festett, hímes attribútumokkal illették.” Aki járt valaha az ormánsági, felső-tiszavidéki, kalotaszegi vagy más kárpát-medencei díszes, kazettás mennyezetű templomokban, az bizonyosan nem feledi a kazetták megkapó vizuális költészetét, akár virtuózabb, akár bájosan naiv festői megoldásokat látunk. Épp ez utóbbi, a népi díszítőmesterségekkel és szépérzékkel szervesen érintkező ornamentika az, amelyre költői tökéllyel illik a hímes templom szó, mivel vizuális élményünket költői szépséggel és igazsággal sűríti egy kiváló terminusba.


Szavazatot kapott még: örömmévalóság (Halmai Tamás)Kiválasztás és szavazás: Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda (www.e-nyelv.hu).


A 2010–2015 közötti időszak év szavai megtalálhatók a Jelentés a magyar nyelvről 2010-2015. című kötetben.


Az év szavainak bemutatása: Kossuth rádió, Édes anyanyelvünk, 2018. január 2. 19.25


(Manyszi-infó)

3 hozzászólás

#1 béla 2018.01.05. 21:07:58

A jutinasi hol marad?

#2 Komlós Attila 2018.01.06. 17:51:48

A jutinasi a jutifalatból jön. Marketing.

#3 E 2018.01.07. 12:04:40

katonaság: jutiszabi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

vissza a főoldalra