e-nyelv.hu
Minya Károlyné

Minya Károlyné

Kérdezzen tanácsadónktól!

A legújabb kérdések:

Angry Birds-özni

2018.04.25.

gyalogoskorlát

2018.04.25.

részvénynevek

2018.04.25.

Jesset

2018.04.25.

több birtokos – egy-egy birtok

2018.04.25.

korábbi kérdések

 
Ön hogyan mondaná magyarul?

computer

számítógép

komputer

ámítógép


Az Anyanyelvápolók Szövetségének éves közgyűlése

2018. máj. 26. 

Budapest

Simonyi Zsigmond általános iskolai helyesírási verseny

2018. máj. 26. 

ELTE, Budapest

5. nyelvésztábor és juniális

2018. jún. 20--24.

Sátoraljaújhely--Széphalom

Az 5. nyelvésztábor díszvendége: Prószéky Gábor, az MTA Nyelvtudományi Intézet igazgatója – Balázs Géza előadása az álom nyelvéről – A feltárás alatt lévő sátoraljaújhelyi vár felkeresése – vadételfőző verseny – múzeumok éjszakája

Nincsenek többé hölgyek és urak

2017. 12. 26. 12 hozzászólás

Először a londoni, majd a New York-i metróban tiltották be a Hölgyeim, Uraim! megszólítást – helyette a mindenki szót használják.

A következők miatt: a londoni metró pénztáránál egy transznemű nő hangjára tettek bántó kijelentést, erre a megbántott nő London főpolgármesterénél, Sadiq Khannál reklamált, aki bocsánatot kért, és kivizsgálta az ügyet. A közlekedési vállalat ezek után a gendersemleges Hello, everyone! megszólítással fog élni, hogy egyetlen utast se bántsanak meg – azon indoklásból, mely szerint: „Felülvizsgáltuk a nyelvet, amelyet a bejelentéseink és kommunikációnk során eddig használtunk, és azt szeretnénk, ha ezentúl nem zárnánk ki senkit, illetve jobban tekintettel lennénk London sokféleségére.” Ezt a lépést üdvözölte a londoni LMBTQ-közösség. Szerintük az egyébként udvarias szöveg mára már elavult: „Üdvözöljük a metrón bekövetkező változtatásokat, így mindenki azt érezheti, hogy számít, az identitásától függetlenül.”


A londoni példa gyorsan követőkre talált. A New York-i metróban sem lehet ezentúl utalni a megszólítottak nemére. Mostantól az utasokat utasoknak kell szólítani, vagy a mindenki nemsemleges névmással: „Tisztelt mindenki, az ajtók záródnak!” A híradás szerint: „A New York-i tömegközlekedés új kommunikációs stratégiájának részeként lecserélik az előre rögzített közlemények teljes készletét. Emellett arra biztatják a metrószerelvények vezetőit, hogy a »konzervszövegek« helyett bátran szólítsák meg utasaikat, és minél közvetlenebb hangnemben minél több információt adjanak nekik a közlekedéssel kapcsolatban. Csak arra kell nagyon ügyelniük, hogy a »hölgyeim és uraim« megszólítást feltétlenül kerüljék el.”


A politikai korrektség (vagy PC, píszí) nyelvi mozgalma Amerikából indult el – elsősorban a sértő faji megkülönböztetés elkerülésére. Idővel a PC egyéb, főként orvosi, kulturális, antropológiai területre is átterjedt, egészen addig, hogy már a hagyományos földrajzi neveket, frazémákat és az irodalmi alkotások nyelvhasználatát is „korrigálni” akarják. Ebbe a körbe tartozik a „nemsemleges” Biblia elképzelése is.


A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport véleménye: a PC magyarországi bevezetését és terjesztését korábban egy korszerű nyelvművelési programként javasolták. A magyar nyelvstratégia és a nyelvművelés ezt sem tudományos, sem mindennapi nyelvhasználati alapon nem tartja üdvözítő megoldásnak. Ám abban valószínűleg minden humanista egyetért, hogy egy kulturált ember kerüli, hogy ártson a szavakkal; de az sem várható el, hogy „vegytiszta” nyelveken beszéljünk, s nem érdemes minden szó mögött rosszindulatot keresni. A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport fel kívánja hívni a figyelmet az értelmes és az értelmetlen, mert kontraproduktív PC-re.


Forrás: origo.hu és nuus.hu, valamint Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport

(Szöveg: Vízkeleti Szilveszter; kép: elteonline.hu)

12 hozzászólás

#1 Bandi 2017.12.27. 08:16:46

A magyar nyelv helyből gendersemleges, ugyanis nincsenek benne nemek. Példát vehetnének rólunk a nagy művelt nyelvek képviselői. Bandi

#2 Klapka Zoltán 2017.12.27. 08:17:30

Szerintem átírhatnátok,láttam már így: dzsendersemleges.
KL

#3 M. J. 2017.12.27. 11:11:07

Lesz még ebből újbeszél is, ha ilyen bambák a népek, és engedik magukra erőltetni.
Mondjuk, Orwellnek is szólhatott volna valaki, hogy ne adjon hülye tippeket.

#4 Hováth I. 2017.12.27. 14:38:45

M. J.: igazad van, ez már a megvalósult újbeszél! Ez az, amikor a művészet, az irodalom megjósolja a jövőt. Még mondja valaki, hogy felesleges…

#5 M. J. 2017.12.27. 15:15:29

Kedves Hováth I., nem tudnám megmondani, mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás. A látnoki író jósol meg valamit, vagy a jóslat nyomán vesz a valóság ilyen irányt? Ha az utóbbi, akkor (legalábbis a váteszi művészet) akár még felesleges is lehetne…

#6 Hováth I. 2017.12.27. 21:50:48

Ezt nyilván senki sem tudja, az viszont elgondolkodtató, hogy a művészet előre jelez…, jelezhet… Ezt jó lenne tudnia mindenkinek.

#7 SzI 2017.12.28. 09:06:16

És ebből egyenesen következik, hogy Svédországban nemsokára közjegyző előtt hitelesített nyilatkozattal lehet csak szexelni. Gratulálok.

#8 M. J. 2017.12.28. 09:44:17

Továbbá: a szólásszabadságnak, vallásszabadságnak lőttek, mindenkinek jogában áll viszont aberráltnak és elmebajosnak lenni. Hát szép új világ, nem vitás!

#9 SzI 2017.12.28. 14:33:42

M. J.-nek: Az Irodalmi Jelenben olvastam, egy erdélyi politikusnak vagy írónak a szarkasztikus véleményét, ha az erdélyi magyarság kollektíven homoszexuálisnak nyilvánítaná magát, akkor rögtön lennének jogaik az EU-ban, míg etnikai kisebbségként nincsenek, illetve az adott ország belügyének számítanak… Mélyen elgondolkodtató.

#10 M. J. 2017.12.29. 16:06:18

Igen, az. És szörnyű, hogy csak most riadunk fel, és most hasít belénk: hogyan jutottunk idáig? A legtöbb ember csak élni akar viszonylag nyugalomban, békében, és eszébe sem jut, hogy ilyen fenekedés veheti körül.

#11 Mona 2018.01.03. 08:57:41

A Római birodalom bukásának képei, amelyet a művészek megörökítettek, pontosan azt mutatják, ami ma van Európában.

#12 Présház.eu 2018.01.03. 15:04:17

„Vannak olyan európai pályázatok, amelyek nyertesei közül eleve kizárják azokat az országokat, amelyekben még nem törvényesítették a ’melegházasságot’ és nem hoztak létre a gender-ideológiát népszerűsítő intézményeket” – írja főpásztori levelében Márfi Gyula veszprémi érsek. A főpap szerint a gender-ideológia alapjaiban akarja megsemmisíteni a hagyományos családi életet, meg akarván szüntetni a nők és a férfiak közt lévő különbségeket. Az Európai Unió vezető politikusai és a nyugat-európai országok vezetői közt alig találunk hívő keresztényeket, és igen kevés a normális családi életet élők száma is. Ha valaki nagy nyilvánosság előtt közzéteszi “másságát”, például azt, hogy ő se nem férfi, se nem nő, azt valóságos hősként ünneplik, selejtes produkcióval is megnyerhet bizonyos versenyeket …

„Ugyancsak döbbenetes a karácsonyfák, betlehemek és keresztek eltávolítása Nyugat-Európa közterületeiről. Azt az angers-i (olv.: anzséi) regionális közgyűlés elnökétől hallottam Veszprémben, hogy én az ő intézményeikbe püspöki mellkereszttel a nyakamban nem léphetnék be… A tilalom természetesen az általuk legfontosabbnak tartott szabadság jegyében született meg…” – írta Márfi Gyula.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

vissza a főoldalra