Nincsenek többé hölgyek és urak

2017. 12. 26. 14 hozzászólás

Először a londoni, majd a New York-i metróban tiltották be a Hölgyeim, Uraim! megszólítást – helyette a mindenki szót használják.

A következők miatt: a londoni metró pénztáránál egy transznemű nő hangjára tettek bántó kijelentést, erre a megbántott nő London főpolgármesterénél, Sadiq Khannál reklamált, aki bocsánatot kért, és kivizsgálta az ügyet. A közlekedési vállalat ezek után a gendersemleges Hello, everyone! megszólítással fog élni, hogy egyetlen utast se bántsanak meg – azon indoklásból, mely szerint: „Felülvizsgáltuk a nyelvet, amelyet a bejelentéseink és kommunikációnk során eddig használtunk, és azt szeretnénk, ha ezentúl nem zárnánk ki senkit, illetve jobban tekintettel lennénk London sokféleségére.” Ezt a lépést üdvözölte a londoni LMBTQ-közösség. Szerintük az egyébként udvarias szöveg mára már elavult: „Üdvözöljük a metrón bekövetkező változtatásokat, így mindenki azt érezheti, hogy számít, az identitásától függetlenül.”


A londoni példa gyorsan követőkre talált. A New York-i metróban sem lehet ezentúl utalni a megszólítottak nemére. Mostantól az utasokat utasoknak kell szólítani, vagy a mindenki nemsemleges névmással: „Tisztelt mindenki, az ajtók záródnak!” A híradás szerint: „A New York-i tömegközlekedés új kommunikációs stratégiájának részeként lecserélik az előre rögzített közlemények teljes készletét. Emellett arra biztatják a metrószerelvények vezetőit, hogy a »konzervszövegek« helyett bátran szólítsák meg utasaikat, és minél közvetlenebb hangnemben minél több információt adjanak nekik a közlekedéssel kapcsolatban. Csak arra kell nagyon ügyelniük, hogy a »hölgyeim és uraim« megszólítást feltétlenül kerüljék el.”


A politikai korrektség (vagy PC, píszí) nyelvi mozgalma Amerikából indult el – elsősorban a sértő faji megkülönböztetés elkerülésére. Idővel a PC egyéb, főként orvosi, kulturális, antropológiai területre is átterjedt, egészen addig, hogy már a hagyományos földrajzi neveket, frazémákat és az irodalmi alkotások nyelvhasználatát is „korrigálni” akarják. Ebbe a körbe tartozik a „nemsemleges” Biblia elképzelése is.


A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport véleménye: a PC magyarországi bevezetését és terjesztését korábban egy korszerű nyelvművelési programként javasolták. A magyar nyelvstratégia és a nyelvművelés ezt sem tudományos, sem mindennapi nyelvhasználati alapon nem tartja üdvözítő megoldásnak. Ám abban valószínűleg minden humanista egyetért, hogy egy kulturált ember kerüli, hogy ártson a szavakkal; de az sem várható el, hogy „vegytiszta” nyelveken beszéljünk, s nem érdemes minden szó mögött rosszindulatot keresni. A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport fel kívánja hívni a figyelmet az értelmes és az értelmetlen, mert kontraproduktív PC-re.


Forrás: origo.hu és nuus.hu, valamint Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport

(Szöveg: Vízkeleti Szilveszter; kép: elteonline.hu)

14 hozzászólás

#1 Bandi 2017.12.27.08:16:46

A magyar nyelv helyből gendersemleges, ugyanis nincsenek benne nemek. Példát vehetnének rólunk a nagy művelt nyelvek képviselői. Bandi

#2 Klapka Zoltán 2017.12.27.08:17:30

Szerintem átírhatnátok,láttam már így: dzsendersemleges.
KL

#3 M. J. 2017.12.27.11:11:07

Lesz még ebből újbeszél is, ha ilyen bambák a népek, és engedik magukra erőltetni.
Mondjuk, Orwellnek is szólhatott volna valaki, hogy ne adjon hülye tippeket.

#4 Hováth I. 2017.12.27.14:38:45

M. J.: igazad van, ez már a megvalósult újbeszél! Ez az, amikor a művészet, az irodalom megjósolja a jövőt. Még mondja valaki, hogy felesleges…

#5 M. J. 2017.12.27.15:15:29

Kedves Hováth I., nem tudnám megmondani, mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás. A látnoki író jósol meg valamit, vagy a jóslat nyomán vesz a valóság ilyen irányt? Ha az utóbbi, akkor (legalábbis a váteszi művészet) akár még felesleges is lehetne…

#6 Hováth I. 2017.12.27.21:50:48

Ezt nyilván senki sem tudja, az viszont elgondolkodtató, hogy a művészet előre jelez…, jelezhet… Ezt jó lenne tudnia mindenkinek.

#7 SzI 2017.12.28.09:06:16

És ebből egyenesen következik, hogy Svédországban nemsokára közjegyző előtt hitelesített nyilatkozattal lehet csak szexelni. Gratulálok.

#8 M. J. 2017.12.28.09:44:17

Továbbá: a szólásszabadságnak, vallásszabadságnak lőttek, mindenkinek jogában áll viszont aberráltnak és elmebajosnak lenni. Hát szép új világ, nem vitás!

#9 SzI 2017.12.28.14:33:42

M. J.-nek: Az Irodalmi Jelenben olvastam, egy erdélyi politikusnak vagy írónak a szarkasztikus véleményét, ha az erdélyi magyarság kollektíven homoszexuálisnak nyilvánítaná magát, akkor rögtön lennének jogaik az EU-ban, míg etnikai kisebbségként nincsenek, illetve az adott ország belügyének számítanak… Mélyen elgondolkodtató.

#10 M. J. 2017.12.29.16:06:18

Igen, az. És szörnyű, hogy csak most riadunk fel, és most hasít belénk: hogyan jutottunk idáig? A legtöbb ember csak élni akar viszonylag nyugalomban, békében, és eszébe sem jut, hogy ilyen fenekedés veheti körül.

#11 Mona 2018.01.03.08:57:41

A Római birodalom bukásának képei, amelyet a művészek megörökítettek, pontosan azt mutatják, ami ma van Európában.

#12 Présház.eu 2018.01.03.15:04:17

„Vannak olyan európai pályázatok, amelyek nyertesei közül eleve kizárják azokat az országokat, amelyekben még nem törvényesítették a ’melegházasságot’ és nem hoztak létre a gender-ideológiát népszerűsítő intézményeket” – írja főpásztori levelében Márfi Gyula veszprémi érsek. A főpap szerint a gender-ideológia alapjaiban akarja megsemmisíteni a hagyományos családi életet, meg akarván szüntetni a nők és a férfiak közt lévő különbségeket. Az Európai Unió vezető politikusai és a nyugat-európai országok vezetői közt alig találunk hívő keresztényeket, és igen kevés a normális családi életet élők száma is. Ha valaki nagy nyilvánosság előtt közzéteszi „másságát”, például azt, hogy ő se nem férfi, se nem nő, azt valóságos hősként ünneplik, selejtes produkcióval is megnyerhet bizonyos versenyeket …

„Ugyancsak döbbenetes a karácsonyfák, betlehemek és keresztek eltávolítása Nyugat-Európa közterületeiről. Azt az angers-i (olv.: anzséi) regionális közgyűlés elnökétől hallottam Veszprémben, hogy én az ő intézményeikbe püspöki mellkereszttel a nyakamban nem léphetnék be… A tilalom természetesen az általuk legfontosabbnak tartott szabadság jegyében született meg…” – írta Márfi Gyula.

#13 kdb 2022.07.01.15:50:40

A PC-vel való ijesztgetés azoknak a hobbija, akik azt érzik, nem adhatják ki magukból a bennük bugyogó gyűlöletet. Pedig kiadhatják, legfeljebb bunkónak nézik majd őket. A valóságban nincs olyan magyar közlekedési cég, ahol hölgyiemmel és uraimmal szólítanák meg az embereket . „Tisztelt utasaink!” Ez egy abszolút PC, nemsemleges, inkluzív megfogalmazás, és tök jól működik. Mindenesetre a fenti kommentekből látszik, hogy attól, hogy a magyar nyelv kifejezetten inkluzív, a nyelvet beszélők már nem annyira.

#14 Tóth Franciska 2022.07.04.19:50:18

Angolul is van ilyen: Dear passengers! Utána már mindegy, hogy milyen nemû, vagy nemûnek gondolja, avagy nem gondolja magát…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra