24. „erősítsd meg a hitet…”

2017. 12. 11. 2 hozzászólás

„Tartsd meg, újítsd meg és erősítsd meg a hitet, és akkor ez a hit megtart téged”. Ezeket az örök érvényű sorokat vésték az egy hónappal ezelőtt, a reformáció 500. évfordulója alkalmából átadott sashalomi Reformátorok terei emlékműre.

A Budapest XVI. kerületéhez tartozó Sashalom városrészben állami beruházásként készült el a Reformátorok tere. A tér közepén az R. Törley Mária szobrászművész alkotta reformáció-emlékmű áll. Luther Márton és Kálvin János reformátorok, valamint Bocskai István erdélyi fejedelem teljesalakos szobrai egy nyitott kört alkotnak, kifejezve ezzel a reformáció máig ható alapeszméit: a teljességet és a nyitottságot. Bocskai kiválasztása jól rímel arra, hogy a híres genfi reformátorok emlékművén is – egyetlen magyarként – Bocskai fejedelem szerepel, aki az 1606-os bécsi béke aláírásával elérte a vallásszabadság biztosítását a Királyi Magyarországon is. Középen kis kút található, az egész szoborcsoportot pedig frízszerűen három újszövetségi idézet öleli körbe. A park fölé egy közel húsz méter magas kilátó emelkedik, amelyről szép időben a budai hegyeket is látni.

Ottjártamkor az első hó lepte el a tájat, az emlékmű imént idézett felirata és a hó a református Ady sorait juttatták eszembe: „Most tél van s szegény mag-magam / Megnémítva és behavazva / Rendeltetés hitével / Őrzöm meg tavaszra, / Igazimnak sarjadásáig.”




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép és szöveg: Blankó Miklós


 

2 hozzászólás

#1 Kapusi Dániel 2019.06.13.08:12:12

Tisztelt E-nyelv, ebben a szövegben miért van egybeírva az „örök érvényű” kifejezés?

#2 minyak 2019.06.14.10:28:25

Köszönjük, javítjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra