e-nyelv.hu
Tomori Tímea

Tomori Tímea

Kérdezzen tanácsadónktól!

A legújabb kérdések:

nőiuralkodó-kép

2019.02.17.

meglehettek

2019.02.17.

szentéletrajz

2019.02.17.

ügynökmúltvád

2019.02.17.

autoetnográfia

2019.02.17.

korábbi kérdések

 
Ön hogyan mondaná magyarul?

epigramma

pillanatvers

pársoros

magvers


Az anyanyelv nemzetközi napja

2019. febr. 21. 16.00

Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest 

Nyelvében él a nemzet — nálunk és más népeknél

Kárpát-medencei korrektorverseny

2019. márc. 23. 10.00--15.00

Duna Palota, Budapest 

A sajtónyelvi helyesírásért

Az 53. magyar nyelv hete megnyitója

2019. ápr. 8. 

Budapest

Ünnepi ülés az ASZ megalapításának 30. évfordulója tiszteletére

Balázs Géza

Az álom nyelve

Inter Kultúra-, Nyelv- és médiakutató Nonprofit Kft.

2017, Budapest

192 old.

Bolti ár: 2450 Ft


Hogyan szerveződnek az álmaink, álomképeink?

Balázs Géza ezt írja könyvéről: „Alapvető gondolkodásmintázatokat fedeztem föl bennünk, mint korábban minden nyelvi működésben, kitüntetetten a humorban. Persze szó van az álom természetéről, szemiotikájáról (érzékelés, színek), az álomról való beszédről, az álom ’lefordításáról’, egy mai kistájon (Szatmár környéki falvak) az álomról való gondolkodásról, az általuk vélt álomjelentésekről (ez a fejezet Györgyi Henrietta nagyváradi tanítványom gyűjtésén és elemzésén alapul)… és persze az álom értelméről, ahogy most gondolom. A kötet második részében egyetemi hallgatók, néhány kollégám és a magam álomleírásai találhatók, mintegy illusztrációként a tudományhoz.” A kötetet Moritz Lívia festőművész színes álomképei díszítik, a Gyomai Kner Nyomda pedig gyönyörű könyvet varázsolt az álommonográfiából.


A kötet ajánlói


Minden álom megtalálja a maga álmodóját. Ha megtalálta, ragaszkodik hozzá. Milyen lehet egy nyelv álma? Az álmok olyanok, mondá Lu Xin, mint a földi élet: nincs út, de jön az a sok-sok ember, és utat vág magának. Balázs Géza legújabb könyve sokkal több, mint egy álmoskönyv. Olvassátok el! (Temesi Ferenc)


Valamiért, aminek nagyon örülök, felértékelődött az álom, álmodás szerepe. Amiért örülök: én az átaludt éjszakát nem elveszett időnek, hanem életünk értékes, hasznos részének tartom. Fontos, hogy a különböző szakterületek művelői foglalkozzanak vele. Fokozza örömömet hogy Balázs Géza is belépett e körbe, hogy társak vagyunk az álmok iránti érdeklődésben. Izgalmas új könyvében, Az álom nyelvében mi mással is foglalkozna, mint amit a címe is jelez. Fontos, mivel Széchenyit parafrazeálva: nyelveiben él az álom. Merthogy az álom több nyelven beszél. (Jankovics Marcell)


Nagyon szeretek álmodni. Este, lefekvéskor szinte várom már azt az állapotot, amely az elalvás után elvezet az álmok, pontosabban az én álmaim tarkabarka világába, s ébredéskor, főleg ha valamilyen zaj riasztott fel, nemegyszer sajnálom, hogy ott kellett hagynom azt a színes forgatagot, amelynek különböző szerepekben magam is részese voltam. Balázs Géza sokat tud az álmokról. Könyve egyrészt értékes tudományos munka, amely mostantól az álomkutatás megkerülhetetlen darabja lesz, másrészt pedig lebilincselő, elolvasásra késztető – egyúttal ismeretterjesztő – hasznos olvasmány. (Grétsy László)


A kéziratot elolvastam, a borítóra szánt gondolatot megálmodtam: Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, a magyar nyelvstratégia kidolgozója. Legújabb műve többéves kutatómunkájának összegzése, egyfajta szemiotikai álmoskönyv. (Pusztay János)


 

A kötet megvásárolható könyvesboltunkban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

vissza a főoldalra
korrektor verseny