22. Szombathelyi villamos

2017. 11. 27. 1 hozzászólás

Volt egyszer egy szombathelyi villamos, keskenyvágányú, a vasútállomástól kanyargott a szombathelyi főtérre, majd onnan tovább Magyarország legszebb barokk terére, majd onnan is tovább Szombathely széléig, a kálváriáig.

Egyvágányú pályája volt kitérőkkel. Az emlékezők szerint, ha az orruk elől elment, és nagyon kiléptek, akkor utolérték. Jól kilépve a távolság a pályaudvar és a kálvária között 35 perc alatt legyőzhető, a villamosnak is sikerült 25 perc alatt.


És mindenki szerette. „Ábrándos lelkű, ki villamossal jár” tudjuk a dalból, de a villamos ennél több, hiszen nemcsak jól gyalogló emberekből áll a világ, hanem nehezebben igyekvők is van („vannak e világon keskenyvágányú vasutasok is”, ahogy egy másik dal mondja). A villamos barátságos, kedves közlekedési eszköz, hangulatot visz a városba, ma már tudjuk jól.


A szombathelyi villamos 1897-ban indult, nem élte meg a 100. születésnapját, 1974-ben kimúlt, azóta sóvárog a város villamos után. Talán egyszer majd.  A Kálváriánál lévő végállomásról jutott egy rajz a birtokunkba, mellétettünk egy mai fotót. Vajon melyik kor volt boldogabb?




A szombathelyi villamos egykori végállomása a Kálvária téren (a kép Ulreich Béláné tulajdona, a Vaol tette közzé)



A Kálvária előtti tér ma: autó, autó hátán


 (Kép és szöveg: BG)

1 hozzászólás

#1 Horváth Tom 2017.12.04.21:04:17

Mozgalom indult a szombathelyi villamosért, van facebook oldala, csatlakozzatok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra