Magyar nyelv napi gála

2017. 11. 14. 4 hozzászólás

A magyar nyelv ereje! Először is táncban, mert a táncnak is megvan a magyar nyelve Erdélytől a Dunántúlig (Cédrus néptáncegyüttes), a magyar népdalban (Herczku Ágnes), a versben, balladában.

Arany-év van, Arany János legszebb balladáit mondták a Kárpát-medence legjobb diák-versmondói Kárpátaljától Nyugat-Magyarországig, Délvidéktől Szlovákiáig. Arany János nyelvének ereje, döbbenetes képei, a lélekbe látó mélysége a fiatalok átélő megjelenítésében mutatkozik meg igazán… Két-két Arany-versre következnek a Cédrusék viharzó erejű táncukkal, a Zagyva banda erős muzsikájával, amelyhez örömmel csatlakozna akár csetlő-botló módon is az ötszáz fős közönség, mindenki, aki eljött az ötödik magyar nyelv napi gálára a Vigadóba. Az Anyanyelvápolók Szövetsége bármelyik kőszínháznak díszére váló programot szervez most már minden évben: valódi ünneppé avatva a magyar nyelvet. Díjakat kapnak a legjobbak: Arany Kazinczy-díjat Kováts Dániel, Wacha Imre és Juhász Judit, sok-sok díjat általános és középiskolások, akik az országos anyanyelvi versenyeken vagy éppen A Magyar Nyelv Múzeuma Írj levelet Aranynak! versenyén szerepeltek. És alakult egy egészen új díj is fiatal nyelvészeknek: a Deme László-ösztöndíj. A 2016-os ösztöndíjat Schirm Anita, a Szegedi Tudományegyetem nyelvésze, a 2017. díjat pedig Pölcz Ádám, az ELTE nyelvésze érdemelte ki. A 25. alkalommal megítélt Lőrincze-díjat H. Varga Gyula az egri egyetem tanára kapta – ezt Grétsy László, a díj alapítója adta át. Maróth Miklós akadémikus gondolatai visszhangoznak bennünk: A magyar nyelv különféle eredetű népcsoportokat hozott össze, csak a Kárpát-medencében: székelyeket, pannon eredetű dunántúliakat, alföldieket; legyünk büszkék arra, hogy ez legalább háromezer éves nyelv képes volt annyi más nép és nyelv között fennmaradni, azokat beolvasztani.




H. Varga Gyula megköszöni a Lőrincze-díjat



Deme László-ösztöndíjat kapott Schirm Anita (2016) és Pölcz Ádám (2017)



További képek elérhetők képtárunkban.

(Kép és szöveg: Manyszi)

4 hozzászólás

#1 Kalman Edit 2017.11.14.21:37:05

Felemelő volt, valódi ünnep volt, gratulálunk Juhász Judit asszonynak a díjához és a szervezésért! A Kálmán-család Ráckevéről

#2 KincsesnédrApor 2017.11.15.08:16:25

Gratulálok innen is, de a helyszínen is ott lehettem a nagyszerű gálán. KKÉ

#3 SZTGY 2017.11.16.22:22:12

A magyar nyelv ünnepén a Vigadóban, 2017. november 13-án. Méltó volt díjazottaknak, díjazóknak s nagyszámú érdeklődő közönségnek. Jó volt látni az átfogó nyelvművelő program keresztmetszetét: betekintés a hatalmas munkába.
A nyelvstratégia szélesre nyit: életkorban (idősek és fiatalok együtt), földrajzi térben, színes feladatokkal, alkotásra serkent, gondozza és megbecsüli azokat. Mindez különböző színtereken: iskolában az alsó tagozattól – tanárok, diákok, tanítás-tanulás – a felsős évfolyamokig, egészen a tudományos munkáig.
Emelkedett ünnep, tapasztalataim szerint mindig bensőséges. Az éves feladatok csokorba szedve, látszólag könnyedén jelennek meg, barátságosan, meleg emberi attitűddel. Példa az ünnepre: tisztelgések, kedves szavak, értékes műsor – hivatalos jelleg, családias hangulatban.
Azt jelzi, hogy a nyelvművelés munkásai tudnak dolgozni és ünnepelni. Tetten ért tevékenységek.

#4 Bencze 2017.11.16.22:23:04

Csak vigadjanak! lesz még bánat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra