e-nyelv.hu
Ön hogyan mondaná magyarul?

nokedli

galuska

szaggancska

galacsintészta


Anyanyelvek napja: Tompa 200

2018. február 21. 15:00

PIM 1053 Bp., Károlyi u. 16.

Anyanyelvápolók Szövetsége — Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága

Az álmok nyelve, Körbejárt Föld könyvbemutatója

2018. február 22. (csütörtök) 17.00--19.00

Uránia Nemzeti Filmszínház, I. emeleti kávézó, 1088 Budapest, Rákóczi út 21. 

Szeretettel meghívjuk 

31. Implom József középiskolai helyesírási verseny

2018. febr. 23--25.

Gyula

kőszerszám

2017. 11. 14.

A kőszerszámot miért írjuk egybe? (Akadémia Helyesírási Szótár) Ezek szerint a rendszer, szertartás, szertár szavak sem számítanak összetett szónak?

Egy meglévő, bonyolultabb problémával foglalkozik a kérdés. Vannak olyan összetett szavaink, melyek egy-egy szótagos szóból állnak, és a mai nyelvérzék számára részben elhomályosult az összetétel: színpad, műhely, központ, műszer, rendszer, szerszám. Ha ezek a szavak utótagok, akkor a 136 szabálypont szerint egybeíródnak a (rendszerint jelentésváltozást is mutató) -ó, -ő képzős előtaggal, például: bevásárlóközpont, forgószínpad, javítóműhely, mérőműszer, mozgókórház.
Egy másik szabály, a 116. szabálypont az anyagnevet tartalmazó szerkezetek írásmódjáról ír, mely szerint ha a szerkezet mindkét tagja egyszerű szó, akkor egybeírjuk, ha valamelyik vagy mindkettő összetett, akkor különírjuk: vasfűrész, vas kertészolló. A helyesírási szótárban található kőszerszám, vasszerszám esetében az egybeírást az utótag összetett voltának elhomályosulása indokolja (mint ahogy a melléknévi igeneves szabálypontban látjuk). A többi kérdezett szó összetettnek számít: rendszer, szertár, szertartás. (DÉ)
vissza a főoldalra