Közéleti kifejezések (10): Kulturális politizálás

2017. 10. 30. 1 hozzászólás

A politikai eszmék, ideológiák válságban vannak.

Árulkodó jel, ha egy politikus kimondja, hogy ő vagy pártja valamilyen „értékek mentén” politizál: nem definiálja az értékeket, mert jószerével nem is lehet, nem is tudja, egyébként is nem konkrét értékek (eszme, ideológia) szerint, hanem csak érintőlegesen: „mentén”, „szőrmentén”.


Az utóbbi 25 évben a nyugati demokráciák és kisebb részben a magyar demokrácia is a kulturális politizálás jegyében cselekedett. Ezek a témák jellemezték: tolerancia, egyenjogúság, multikulturalizmus, másság kultusza, politikai korrektség, a szexualitás sokszínűsége. A kulturális politizálásban fölvetett kérdések természetesen többnyire jogosak, túlhangsúlyozásuk azonban ellenérzéseket szülhet. A kulturális politizálás már-már nevetségessé vált, amikor „mindenki másságáról” beszélt, például a szemüvegesek vagy egyes betegségekben szenvedők „másságáról”. Ezért lehet sikeresebb a nem elvont, hanem pragmatikus, realista, a valódi emberek valódi gondjaira gyorsan reagáló (nem kulturális) politizálás.


Richard Rorty amerikai filozófus már húsz éve felhívta a baloldal figyelmet a kulturális politizálás visszatetsző (kontraproduktív) voltára.

1 hozzászólás

#1 Alb 2017.11.15.09:41:39

A kulturális politizálás minden oldal jellemzője: amikor az internetadó ellen elementáris szerveződés indult meg, az is kulturális politizálás, de a migránskérdés (bármely) oldalról való bedobása is kulturális politizálás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra