e-nyelv.hu
Ön hogyan mondaná magyarul?

caps lock

nagybetűzár

nagybetűsítő

váltzár


37. Kazinczy anyanyelvi tábor

2018. aug. 21—25.

Győr, Kazinczy Gimnázium

Jelentkezési határidő: 2018. jún. 8. Jelentkezni lehet a Kazinczy Ferenc Gimnázium honlapján: www.kazinczy.gyor.hu. Kapcsolódó bejegyzések

A titok szemiotikája

2018. szept. 28--30.

Eger

17. Semiotica Agriensis, Magyar Szemiotikai Társaság

46. Édes anyanyelvünk verseny

2018. okt. 11--14.

Sátoraljaújhely

Bródy Sándor utca 5–7.

2017. 10. 21. 3 hozzászólás

A Magyar Rádió Bródy Sándor utca 5—7. alatti székhelyének legrégibb épületét stúdiópalotának nevezik.

Stúdiópalota a Palotanegyedben. Állítólag Európa első és máig folyamatosan működő rádiós stúdiópalotája a város szívében. Állítólag amikor hosszú évek után Teller Ede visszatért Budapestre, Ferihegyről egyenest ide hajtatott. Legszebb budapesti emléke volt a Rádió, talán a 6-os stúdió. A 20. századi magyar történelem és kulturális élet minden alakja megfordult itt, hangjukat is őrzi a mágnesszalag vagy a digitalizált változat. A Magyar Rádió stúdiópalotája a magyar hangzó nyelv székesegyháza. A bejárattal szemben álló Pagoda a magyar szellemi élet kitüntetett helye. Volt. Ma már szellemtanya.


Állítólag a zenei stúdiók maradnak, de a többi stúdióban mától leáll az élet. Az adások nagy része már eddig is a Kunigunda utcából ment, de azért a Bródy-stúdiók is működtek. Ide könnyebben meg lehetett hívni vendéget, mint a távoli Óbudára. Érthető, hogy szükség volt korszerű médiabázisra. Érthetetlen, hogy miért nem maradhat meg tartósan a belvárosi, könnyen elérhető, közösségi helyként is szolgáló stúdiópalota. Itt készülhetnének a politikai, szellemi élet képviselőivel a beszélgetések, az irodalmi és a zenei műsorok (ezek állítólag továbbra is itt készülnek, éppen ezért érthetetlen, hogy akkor a többi miért nem). A „Bródy” két metróvonal közt van, Budapest minden részéből könnyen elérhető, mellette mélygarázs. A mai műszaki feltételek lehetővé tennék a két bázis problémamentes összekapcsolását: hírgyár, a tévével közös szerkesztőségek Óbudán, beszélgetőstúdiók a Belvárosban. Hiszen nemrég még arra is volt példa, hogy a stúdió kiköltözött egy belvárosi utcára (Nagymező utca).


Talán nem késő szólni: maradjon meg részben műszaki műemlékként, részben a magyar hangzó nyelv (interaktív) emlékhelyeként, részben közösségi térként, részben aktuális és művészeti célú rádiós műhelyként a stúdiópalota, szerelmünk, a Magyar Rádió. A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport ezt javasolja.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Kép és szöveg: Vízkeleti Szilveszter)


 

 

 

3 hozzászólás

#1 RK 2017.10.23. 08:52:08

Indult egy (békés) mozgalom, ma 23-án este 18-kor egy szál virággal a Bródy S. u. 5-7. elé.

#2 Kovács Istvánné 2017.10.23. 16:53:01

Logikus és szép gondolat, remélhetőleg értő fülekre talált.

#3 Esztergályos K. 2017.10.31. 08:27:50

A Bródy Sándor utca 5–7. nem egyszerűen egy cím volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

vissza a főoldalra