e-nyelv.hu
Minya Károlyné

Minya Károlyné

Kérdezzen tanácsadónktól!

A legújabb kérdések:

Angry Birds-özni

2018.04.25.

gyalogoskorlát

2018.04.25.

részvénynevek

2018.04.25.

Jesset

2018.04.25.

több birtokos – egy-egy birtok

2018.04.25.

korábbi kérdések

 
Ön hogyan mondaná magyarul?

computer

számítógép

komputer

ámítógép


Az Anyanyelvápolók Szövetségének éves közgyűlése

2018. máj. 26. 

Budapest

Simonyi Zsigmond általános iskolai helyesírási verseny

2018. máj. 26. 

ELTE, Budapest

5. nyelvésztábor és juniális

2018. jún. 20--24.

Sátoraljaújhely--Széphalom

Az 5. nyelvésztábor díszvendége: Prószéky Gábor, az MTA Nyelvtudományi Intézet igazgatója – Balázs Géza előadása az álom nyelvéről – A feltárás alatt lévő sátoraljaújhelyi vár felkeresése – vadételfőző verseny – múzeumok éjszakája

Bródy Sándor utca 5–7.

2017. 10. 21. 3 hozzászólás

A Magyar Rádió Bródy Sándor utca 5—7. alatti székhelyének legrégibb épületét stúdiópalotának nevezik.

Stúdiópalota a Palotanegyedben. Állítólag Európa első és máig folyamatosan működő rádiós stúdiópalotája a város szívében. Állítólag amikor hosszú évek után Teller Ede visszatért Budapestre, Ferihegyről egyenest ide hajtatott. Legszebb budapesti emléke volt a Rádió, talán a 6-os stúdió. A 20. századi magyar történelem és kulturális élet minden alakja megfordult itt, hangjukat is őrzi a mágnesszalag vagy a digitalizált változat. A Magyar Rádió stúdiópalotája a magyar hangzó nyelv székesegyháza. A bejárattal szemben álló Pagoda a magyar szellemi élet kitüntetett helye. Volt. Ma már szellemtanya.


Állítólag a zenei stúdiók maradnak, de a többi stúdióban mától leáll az élet. Az adások nagy része már eddig is a Kunigunda utcából ment, de azért a Bródy-stúdiók is működtek. Ide könnyebben meg lehetett hívni vendéget, mint a távoli Óbudára. Érthető, hogy szükség volt korszerű médiabázisra. Érthetetlen, hogy miért nem maradhat meg tartósan a belvárosi, könnyen elérhető, közösségi helyként is szolgáló stúdiópalota. Itt készülhetnének a politikai, szellemi élet képviselőivel a beszélgetések, az irodalmi és a zenei műsorok (ezek állítólag továbbra is itt készülnek, éppen ezért érthetetlen, hogy akkor a többi miért nem). A „Bródy” két metróvonal közt van, Budapest minden részéből könnyen elérhető, mellette mélygarázs. A mai műszaki feltételek lehetővé tennék a két bázis problémamentes összekapcsolását: hírgyár, a tévével közös szerkesztőségek Óbudán, beszélgetőstúdiók a Belvárosban. Hiszen nemrég még arra is volt példa, hogy a stúdió kiköltözött egy belvárosi utcára (Nagymező utca).


Talán nem késő szólni: maradjon meg részben műszaki műemlékként, részben a magyar hangzó nyelv (interaktív) emlékhelyeként, részben közösségi térként, részben aktuális és művészeti célú rádiós műhelyként a stúdiópalota, szerelmünk, a Magyar Rádió. A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport ezt javasolja.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Kép és szöveg: Vízkeleti Szilveszter)


 

 

 

3 hozzászólás

#1 RK 2017.10.23. 08:52:08

Indult egy (békés) mozgalom, ma 23-án este 18-kor egy szál virággal a Bródy S. u. 5-7. elé.

#2 Kovács Istvánné 2017.10.23. 16:53:01

Logikus és szép gondolat, remélhetőleg értő fülekre talált.

#3 Esztergályos K. 2017.10.31. 08:27:50

A Bródy Sándor utca 5–7. nem egyszerűen egy cím volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

vissza a főoldalra