e-nyelv.hu
Ön hogyan mondaná magyarul?

libidó

nemizésvágy

kéjvágy

vágyszint


A titok szemiotikája

2018. szept. 28--30.

Eger

17. Semiotica Agriensis, Magyar Szemiotikai Társaság

46. Édes anyanyelvünk verseny

2018. okt. 11--14.

Sátoraljaújhely

19. Kárpát-medencei Kossuth-szónokverseny

2018. nov. 9--10.

ELTE Tanító- és Óvóképző Kar (1126 Budapest, Kiss János altábornagy u. 40., 200-as terem)

ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszéke, az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaság

Közéleti kifejezések (8): Összeesküvés-elmélet

2017. 09. 20. 1 hozzászólás

Mircea Eliade szerint: a mítosztalanított világban élő ember új mítoszokat teremt magának.

Az egykori mítoszok helyére a 20. században és napjainkban újfajta hiedelmek léptek, ezek között vezető helyen vannak az összeesküvés-elméletek. Az összeesküvés-elmélet újabban terjedő néven konteó (angolul: conspiracy theory: konspirációs teória), olyan közéleti hiedelem (vélemény), amely állítja, hogy részben vagy egészében feltáratlan események mögött megnevezett személy vagy valamilyen csoport áll. Minden feltáratlan esemény kapcsán fölröppennek találgatások, és megfogalmazódnak összeesküvés-elméletek. Az összeesküvés-elmélet kiváltó oka: a titok vagy a magyarázat hiánya. Valójában nem „elmélet”, hanem a legtöbbször csak egy összeesküvés hiedelme, vádja. Az ember meg kívánja érteni a világ működését, az összeesküvés-elmélet ezt szolgálja sajátos racionális magyarázataival.


Tipikus példák: titkos szövetkezés vezető politikai személyiség ellen, vagy állami, társadalmi rend erőszakos megdöntésére; John F. Kennedy halálának háttere; az amerikai egy dollároson található, az Amerika pecsétjén szereplő mindent látó szem, ami az összeesküvés hívők szerint egy szabadkőműves szimbólum. A jelenség különösen a Kennedy-gyilkosság óta foglalkoztatja a szociológusokat, pszichológusokat és folkloristákat, akkor ugyanis példátlan találgatási hullám indult el, mivel a hivatalos álláspont a tényeket figyelmen kívül hagyta és fizikai képtelenségeket állított (pl. a „mágikus golyó”).


(Szöveg: VSZ)

1 hozzászólás

#1 KI 2017.09.28. 20:13:19

Az első összesküvés elmélet ha jol tudom a Cion bölcsei…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

vissza a főoldalra