Közéleti kifejezések (5): Politikai retorika

2017. 08. 25. 3 hozzászólás

A politikai retorika kifejezéssel két jelenséget szokás kifejezni.

1. A közéleti kommunikáció speciális területe mint tudományos, kutatási, oktatási terület, 2. A megvalósult politikai-közéleti közbeszéd. A politikai retorika mint tudomány a következő témákkal foglalkozik: klasszikus retorikai műveltség, politikai marketing, politikai kommunikáció, stratégiai tervezés. A politikai retorika fő műfajai és megvalósulási színterei: beszéd, nyilatkozat, kampány, rítus, egyéb reprezentációk. Már a reformkorban megszületett a politikai retorika első tankönyve: Szeberényi Lajos: Politikai szónoklat-tan. Alapos útmutatás nyilvános beszédekben és a parlamenti vitatkozásban (Pest, 1849). A szocializmus idején jellemző szürke, egyhangú politikai retorika a rendszerváltáskor megújult, többszólamúvá vált. Feléledtek klasszikus retorikai hagyományok (pl. körmondatok), majd az 1990-es évektől felbukkantak a politikai retorika újabb, manipulatív eszközei. A mai magyar politikára hatással van az amerikai médiaretorika is.

3 hozzászólás

#1 Bágyi 2017.08.25.12:50:25

Úgy vettem észre, hogy a retorika szó parttalanná kezd válni. A politikai retorika is olyan lehetetlen kifejezés, mint a szocialista demokrácia, nemd

#2 Ria 2017.08.25.16:37:44

A klasszikus retorika fogalma ugyanúgy értéktelenedik, mint minden más. Hogy lenne egy kalap alá vehető Ciceró és egy mai hordószónok, nem beszélve a hülyébbnél hülyébb médiasztárokról?

#3 Szabó András 2017.08.26.09:30:48

A politikai retorika másként: politikai kommunikáció. Ezt kellene használni, s nem leértékelni a retorikát! Bandi bácsi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra