Csonka-Bihar, csonka Bihar

2017. 07. 20. 5 hozzászólás

A közelgő Bihari Nyári Egyetem miatt vesszük elő újból a kérdést.

Második Bihari Nyári Egyetemünk július 24-én kezdődik Berettyóújfaluban. A programja honlapunkon megtalálható. Érdemes fölidézni egy korábbi helyesírási kérdést, amely nyelvi tanácsadásunkhoz érkezett: „A trianoni békeszerződéssel a történeti Bihar vármegye 2/3 része Romániához került, az 1950-es közigazgatási rendezésig (amikor Hajdú megyét és a maradék Bihart összeházasították) a Magyarországon maradt területet nevezték csonka Bihar vármegyének. A csonka vármegye székhelye Berettyóújfalu volt, külön közigazgatása is volt. A vármegyeházán meg is jelenik a felirat: CSONKA BIHAR VÁRMEGYE SZÉKHÁZA. Ezért vagyok tanácstalan a kifejezés leírásakor: csupán jelzőnek veendő a „csonka” szó, esetleg a vármegye hivatalos nevének? Korabeli forrásokban leírási mód még: Csonka-Bihar vármegye.” 2008-ban ezt válaszoltuk: Az Ön által kérdezett alak egyik helyesírási szótárunkban sem található meg. Mivel a „csonka” inkább alkalmi jelző, mint a név szerves része, ezért a „csonka Bihar vármegye” alakot javasolhatjuk. – Természetesen, ha valamiféle közigazgatási egységre utalunk, akkor a Csonka-Bihar vármegye írásmód javasolható. A teljes szócikk itt olvasható.



(Kép és szöveg: Manyszi)

5 hozzászólás

#1 Bihari 2017.07.23.20:00:29

Ha Csonka-Magyarország, akkor nem Csonka-Bihar?

#2 DB 2017.07.27.06:59:44

Tegnap Nagyszalontán járt a Bihari Nyári Egyetem, a Szalontai Napló címlapon hozta az eseményt. Így szólna a média, és ez igaz is. Tegyük hozzák, hogy Nagyszalonta városában, tízezer ember közül egyedül a 92 éves Danielisz Endre bácsi ment el a nyilvános rendezvényre, igaz, ő a nyári egyetem résztvevőinek személyesen mutatta be a délután folyamán Arany János „szülőházát” (a helyén álló házat), Sinka István és Zilahy Lajos szülőhelyét. Ismételjük meg, hogy átmenjen: egyetlen ember… És Nagyszalontán van magyar iskola, gimnázium, könyvtár, művelődési intézmények, diákok, értelmiségiek. Valószínűleg elegük van már Aranyból…

#3 PB 2017.07.29.08:13:43

Lehet, hogy a tanárok éppen szabadságon vannak

#4 Zoltai I 2017.08.06.11:46:58

Honnan sikerült levadászni Bihar vármegye miért Vármegye? zászlaját?

#5 PG 2017.08.08.13:38:35

Döbbenetes és szomorú volt olvasni, amit DB írt. Néha az az érzésem, hogy ez a nemzet már tudomásul vette a halálos ítéletét, meg sem próbál túlélni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra