e-nyelv.hu
Minya Károlyné

Minya Károlyné

Kérdezzen tanácsadónktól!

A legújabb kérdések:

Angry Birds-özni

2018.04.25.

gyalogoskorlát

2018.04.25.

részvénynevek

2018.04.25.

Jesset

2018.04.25.

több birtokos – egy-egy birtok

2018.04.25.

korábbi kérdések

 
Ön hogyan mondaná magyarul?

computer

számítógép

komputer

ámítógép


Az Anyanyelvápolók Szövetségének éves közgyűlése

2018. máj. 26. 

Budapest

Simonyi Zsigmond általános iskolai helyesírási verseny

2018. máj. 26. 

ELTE, Budapest

5. nyelvésztábor és juniális

2018. jún. 20--24.

Sátoraljaújhely--Széphalom

Az 5. nyelvésztábor díszvendége: Prószéky Gábor, az MTA Nyelvtudományi Intézet igazgatója – Balázs Géza előadása az álom nyelvéről – A feltárás alatt lévő sátoraljaújhelyi vár felkeresése – vadételfőző verseny – múzeumok éjszakája

5. Boldogságvírus

2017. 07. 16. nincs hozzászólás

Költőien: „Az emberi történelem – mint szüntelen kísérlet az evangéliumokba rejtett boldogságvírus ellenszérumának föltalálására.” (Halmai Tamás: Örömmévalóság. Napkút, Bp. 2017. 220.)

Drámaian:  „Ezt kell most megfordítani!” (így szólt Jézus Krisztus) „Keserű ez a pohár – bár elmúlna! – Atyám! / Súgom és ordítom: / Sátánnak imáját én most megfordítom!” (Makkai Ádám: Jézus és a démonok imája) 

Tudományosan: „A pozitív pszichológiai irányzatot a közhiedelem néha tévesen modern “hepiológiának” tartja, holott nem az a cél, hogy valaki folyamatosan boldog legyen, hanem hogy pozitívan tudjon alkalmazkodni az élet kihívásaihoz. Ez különösen megfontolandó napjaink folyamatosan változó társadalmában, amikor a viselkedési kihívások nemegyszer addikciók kialakulása irányába hatnak. A pozitív pszichológiai kutatások azáltal segíthetnek a prevencióban, hogy bizonyos viselkedési minták protektív jellegére hívják fel a figyelmet, mint amilyen a mértékletesség, a veszteségek tudatos elfogadása és feldolgozása, a kötődések elkerülésének veszélyei, a késleltetett jutalom hatékony kezelése. Továbbá, hogy a boldogságot ne tekintsük társadalmi normának, és ne kívülről várjuk azt bizonyos szerektől, hanem tanuljuk meg mi magunk létrehozni a saját egyensúlyi állapotunkat.” (Pikó Bettina egyetemi tanár, SZTE, Valóság, 2017/3. 21.)

Költőien: „Szeretetenergiák hálója a világ. Minden mosollyal építed, minden verssel erősíted, minden derűs gondolattal igazolod.”  (Halmai Tamás, i. m. 224.)

(Szöveg és kép: BG)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

vissza a főoldalra