e-nyelv.hu
Szécsényi Krisztina

Szécsényi Krisztina

Kérdezzen tanácsadónktól!

A legújabb kérdések:

melyeket

2017.09.25.

videófilm-készítés

2017.09.25.

rohingyák

2017.09.25.

Konstantin

2017.09.25.

ezen~ez

2017.09.25.

korábbi kérdések

 
Ön hogyan mondaná magyarul?

prompt

tüsti

tüsténti

rögtönszerű


Az idő. 16. Semiotica Agriensis

2017. szept. 29 -- okt. 1.

Eszterházy Károly Egyetem, Eger

Magyar Szemiotikai Társaság

Reformáció 500.

2017. okt. 5-6.

Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad, Primariei 27. -- Bartók terem

Szent László és Nagyvárad – a Szent László-év jegyében

2017. okt. 6 -7.

Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad, Primariei 27.

A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának emlékülése a lovagkirály trónra lépésének trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából „a magyar Compostelában”, Váradon.

3. Dömösi prépostság

2017. 06. 28. nincs hozzászólás

Dömösről csodás pilisi túrák indulnak. Az első állomás: az egykori dömösi prépostság fennmaradt altemploma, valamint a tetejéről a Dunakanyar csodás panorámája.

A szerzetesek mindig különleges érzékkel választották ki kolostoruk helyét. A prépostságot a 12. század elején Könyves Kálmán öccse, Álmos herceg alapította. A török időben azonban elpusztult, ma már csak az altemploma látogatható.

Dömösön állt egykor I. Béla udvarháza is. A Képes Krónika szerint 1063-ban itt omlott össze az uralkodó alatt saját trónja, mely olyan sérüléseket okozott, hogy a király nemsokára belehalt a sérüléseibe. Ismerem a történetet, de nem tudom elképzelni, hogyan omlik össze a trón… Szabó Péter történész barátom – tanára mulatságos mozdulatait utánozva – sokszor eljátszotta, olykor kértem, hogy még egyszer, még egyszer… De már Péter is a túloldalon nevetteti meg azokat, akik érdeklődnek történelmi események iránt. A csodás táj ezer éve ejti rabul az arrafelé járókat. Ezer év, állítólag harminc nemzedék, Péter pedig velem azonos nemzedék, vagyis mi is mindjárt történelem leszünk, ha leszünk. Sokszor járok Dömösön, sokat túrázom a Pilisben, s ilyenkor eszembe jut az egykori Árpád-házi király és Szabó Péter, aki többet tudott róla, mint én. Az a szép a történelemben, hogy mindig tovább adunk valamit, s bízunk abban, hogy valami marad…  Szeretném, ha még sok évszázadig kirándulnának magyarok a Pilisben.

(Kép: VSZ, szöveg: BG)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

vissza a főoldalra