e-nyelv.hu
Minya Károlyné

Minya Károlyné

Kérdezzen tanácsadónktól!

A legújabb kérdések:

Angry Birds-özni

2018.04.25.

gyalogoskorlát

2018.04.25.

részvénynevek

2018.04.25.

Jesset

2018.04.25.

több birtokos – egy-egy birtok

2018.04.25.

korábbi kérdések

 
Ön hogyan mondaná magyarul?

computer

számítógép

komputer

ámítógép


Az Anyanyelvápolók Szövetségének éves közgyűlése

2018. máj. 26. 

Budapest

Simonyi Zsigmond általános iskolai helyesírási verseny

2018. máj. 26. 

ELTE, Budapest

5. nyelvésztábor és juniális

2018. jún. 20--24.

Sátoraljaújhely--Széphalom

Az 5. nyelvésztábor díszvendége: Prószéky Gábor, az MTA Nyelvtudományi Intézet igazgatója – Balázs Géza előadása az álom nyelvéről – A feltárás alatt lévő sátoraljaújhelyi vár felkeresése – vadételfőző verseny – múzeumok éjszakája

3. Dömösi prépostság

2017. 06. 28. nincs hozzászólás

Dömösről csodás pilisi túrák indulnak. Az első állomás: az egykori dömösi prépostság fennmaradt altemploma, valamint a tetejéről a Dunakanyar csodás panorámája.

A szerzetesek mindig különleges érzékkel választották ki kolostoruk helyét. A prépostságot a 12. század elején Könyves Kálmán öccse, Álmos herceg alapította. A török időben azonban elpusztult, ma már csak az altemploma látogatható.

Dömösön állt egykor I. Béla udvarháza is. A Képes Krónika szerint 1063-ban itt omlott össze az uralkodó alatt saját trónja, mely olyan sérüléseket okozott, hogy a király nemsokára belehalt a sérüléseibe. Ismerem a történetet, de nem tudom elképzelni, hogyan omlik össze a trón… Szabó Péter történész barátom – tanára mulatságos mozdulatait utánozva – sokszor eljátszotta, olykor kértem, hogy még egyszer, még egyszer… De már Péter is a túloldalon nevetteti meg azokat, akik érdeklődnek történelmi események iránt. A csodás táj ezer éve ejti rabul az arrafelé járókat. Ezer év, állítólag harminc nemzedék, Péter pedig velem azonos nemzedék, vagyis mi is mindjárt történelem leszünk, ha leszünk. Sokszor járok Dömösön, sokat túrázom a Pilisben, s ilyenkor eszembe jut az egykori Árpád-házi király és Szabó Péter, aki többet tudott róla, mint én. Az a szép a történelemben, hogy mindig tovább adunk valamit, s bízunk abban, hogy valami marad…  Szeretném, ha még sok évszázadig kirándulnának magyarok a Pilisben.

(Kép: VSZ, szöveg: BG)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

vissza a főoldalra