e-nyelv.hu
Minya Károlyné

Minya Károlyné

Kérdezzen tanácsadónktól!

A legújabb kérdések:

Angry Birds-özni

2018.04.25.

gyalogoskorlát

2018.04.25.

részvénynevek

2018.04.25.

Jesset

2018.04.25.

több birtokos – egy-egy birtok

2018.04.25.

korábbi kérdések

 
Ön hogyan mondaná magyarul?

computer

számítógép

komputer

ámítógép


Az Anyanyelvápolók Szövetségének éves közgyűlése

2018. máj. 26. 

Budapest

Simonyi Zsigmond általános iskolai helyesírási verseny

2018. máj. 26. 

ELTE, Budapest

5. nyelvésztábor és juniális

2018. jún. 20--24.

Sátoraljaújhely--Széphalom

Az 5. nyelvésztábor díszvendége: Prószéky Gábor, az MTA Nyelvtudományi Intézet igazgatója – Balázs Géza előadása az álom nyelvéről – A feltárás alatt lévő sátoraljaújhelyi vár felkeresése – vadételfőző verseny – múzeumok éjszakája

Szórványbélyeg

2017. 04. 04. 5 hozzászólás

De mi is az? Talán leginkább ez: a szórványban élőkkel kapcsolatos sztereotip látásmód. Mert hogy ahány szórvány, annyi szórványhelyzet.

Magyari Sára javaslatára a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága Szórványbélyeg címmel rendezett konferenciasorozatot – melyet fölvett programjába a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport is. Ennek állomásai partiumi városok voltak: Nagykároly és környéke (2016. augusztus), Nagyvárad (2016. október), Nagyszalonta (2017. február) és Temesvár (2017. márc. 17—19). 

A temesvári konferencia helyszíne a monumentális épületben lévő Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum (az egykori Piarista Gimnázium).

 

Gondolatok a konferenciáról:

* Nem minden szórvány tragédia! Nincs összehasonlító elemzés a szórványokról…

* A szóhasználat meghatároz: megmaradás helyett jobb az életképesség.

* A 2011-es romániai tanügyi törvény az intézményfinanszírozásról áttért a létszámfinanszírozásra, rögtön 5 iskola megszűnt Temesváron. Március 15. kétszeres ünnep volt a Gerhardiumban: beiratkozott elsőbe a 10. tanuló, így nem szűnik meg egy osztály.

*A horvátországi magyarság száz év alatt 130 ezerről 13 ezerre apadt.

* Öt temesvári magyar óvodából hogyan adódik pusztán 2-3 osztálynyi iskolás?

* A szórvány mindennapi döntéshelyzet.

* A szórványban élők identitása segítségre szorul. A szórvány rendszerint kimarad a nemzetépítésből.

* Életterv és tudatosság nélkül nem marad fenn a szórvány.

* A tolerancia alapvetően többségi műfaj!

* Néha egy popzenekar többet tesz, mint egy kutatás.

* A „jó ember”’ esztétikai  neveléssel születik; a „jó szakember” szakmai oktatással. Az oktatásügy ma az utóbbi felé tolódik. A magyar közösségek fennmaradásához mindkettőre szükség van, például azért, mert anyanyelven sajátíthatók el legmélyebben a szakmai ismeretek is.

* Törődik-e a stratégia, az oktatás a vegyes házasságban élő gyermekek „másik” felével. Ha nem, ha velük szemben bántó, sértő az attitűd, veszteséghez vezethet.

* Senkit sem lehet megmenteni az akarata ellen.

* Figyelmeztetés a szórványokat felszámolni igyekvőknek: ha letarolod a magyart, vigyázz, mert téged meg az angol fog letarolni! 

A találkozó konkrét nyelvstratégiai javaslatai:

* Fokozottan kellene foglalkozni a szórványban élő magyar nyelvű cigánysággal.

* Több műszaki stb. terminológiai kétnyelvű segédanyag kellene.

* A temesváriak javasolják, legyen egy Kárpát-medencei napilap, a szórványokban tudósítókkal…

 

A Szórványbélyeg-sorozat keretében a Partium jeles tudósai, kulturális szakemberei, tanárai nyilatkoztak meg. A programban egyetemisták is részt vettek, például Nagyszalontán, a helyi könyvtárban a Bolyai Önképző Műhely egyetemközi szakkollégium hallgatói Arany Jánoshoz kapcsolódó dokumentumokból tartottak kiselőadásokat.

A programot az NKA támogatta.

(Kép és szöveg: Manyszi)

5 hozzászólás

#1 Béres 2017.04.07. 08:34:21

Nem tudom, hogy tudomásul kell-e vennünk, de minden jel arra mutat, hogy 50 év múlva eltűnik a magyar nyelv a határokon túl. Eddig akármit tettek a lelkes értelmiségiek, a külhoni magyarság fennmaradását fontosnak tartó közéleti emberek, politikusok. Lehet, hogy egy “természeti” törvénnyel akarnak szembeszállni. A környezet meghatároz. Ha a környezetedben románul, szlovákul stb. beszélnek, akkor előbb-utóbb, engedmény ide, kényszer oda, azonosulsz. Fájdalmas kimondani, de érdemes ezzel a kérdéssel, mármint a “megmaradással” foglalkozni? Különös tekintettel arra, hogy ennek jegyében nagyon sok az etnobizniszből élő társadalmi, civil, tudományos stb. szervezet, alapítvány és “szakember”.

#2 drbubo 2017.04.09. 10:16:29

Ne féljetek, teher alatt nő a pálma, csak a veszélyeztetett nyelv virágzik ki igazán – Sütő András

#3 PL 2017.04.15. 09:57:20

Ajajaj, Temesvár nem Partium, hanem Bánát.
Partium nem szórvány.
Vannak a Partiumnak jeles tudósai?

#4 Holló 2017.04.16. 14:46:47

Kedves PL. Az eredeti szöveg így hangzott: A Szórványbélyeg-sorozat keretében a Partium jeles tudósai, kulturális szakemberei, tanárai nyilatkoztak meg. A programban egyetemisták is részt vettek, például Nagyszalontán, a helyi könyvtárban a Bolyai Önképző Műhely egyetemközi szakkollégium hallgatói Arany Jánoshoz kapcsolódó dokumentumokból tartottak kiselőadásokat.
Vagyis miért ne szólalhatnának meg Temesvárott, a Bánátban a Partium jeles tudósai, kulturális szakemberei, tanárai… Hogy ki a jeles tudós, nyilván az utókor dönti el, de hogy ki a kulturális szakember és a tanár, azt a munkakönyv.

#5 Bencze 2017.04.27. 07:14:05

Vajon törvényszerű-e, hogy a szórvány idővel teljesen feloldódik a többségben. Sajnos, úgy látszik, a nagyobb összefüggések, összevetések tükrében, hogy igen. Persze akadnak ellentétes folyamatok is. Főként ezekre kellene összpontosítania egy szórványstratégiának.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

vissza a főoldalra