e-nyelv.hu

Rácz János

Virágneves könyv

Inter Nonprofit Kft.

2017, Budapest

A kötet az IKU-TÁR 3. darabja.

168 old.

Bolti ár: 1.000 Ft


Milyen szemlélet alapján adunk nevet a virágnak? Hogyan lesz a virágnévből személynév? És a személynév miként jelenik meg a “virágirodalomban”?
A virágnevet kitaláló, megalkotó közösség a növény megjelenésére, színére, alakjára utal, sokszor pontatlan (naiv) természetismerettel, de remek megfigyelőképességgel, szellemesen írja le a fajokat és a fajtákat.

Mit tartalmaz a kisszótár? 249 szócikket (virágnévleírást), 273 latin szaknyelvi és 910 magyar elnevezést.

A kisszótárban a virágnevek ábécében szerepelnek az adriai sallangvirágtól a zsombéksásig. A jobb kereshetőség érdekében a kisszótár függelékében található egy (főleg szakembereknek szóló) latin-magyar szómutató, valamint a sokféle név közötti eligazodást segítő társ- és hasonnevek mutatója: ábc-virág, ABC-daria -> ISKOLAVIRÁG. A kisszótár értelemszerűen merít a korábbi növényneves szótárak anyagából, jelzi a forrásokat, s mutatói egyúttal segítik a többi szótárban való további keresést.

Rácz János vizsgálódásai a magyar szókincs, különösen egyes névtípusok csoportjainak történeti-etimológiai jellegű feldolgozására irányulnak. Az Inter Nonprofit Kft. kiadásában korábban már megjelent monografikus Gyümölcsneves könyve (2014), majd Szőlő- és bornevek című kisszótára (2015) indította el az Inter Kft. IKU-TÁR sorozatát.

Az érdeklődők 1.000 Ft-ért juthatnak hozzá itt, a Manyszi könyvesboltjában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

vissza a főoldalra