Ajánlások az idegennyelv-oktatásra

2017. 02. 08. 4 hozzászólás

Szakmai megelégedéssel vettük a hírt: „Alapjogot sért a nyelvvizsga megkövetelése.”

„Az alapvető jogok biztosának vizsgálata szerint alapjogi szempontból aggályosan és kellő előkészítés nélkül írták elő a felsőoktatásba való bekerülés egyik feltételeként a nyelvtudás új, szigorúbb követelményét. (…) A hatékony, valamint a gyakorlatban is jól hasznosítható nyelvtanítás elsődlegesen az iskolarendszer feladata.” = mno.hu (A témát a Magyar Idők is hozza.)


Érdekes egybecsengés a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport és a Manyszi hasonló észrevételével, amelyet nemrég tett közzé a „Jelentés a magyar nyelvről, 2010–2015” című kötetben (szerk. Balázs Géza, Inter, Bp., 2016, 11.) „Ajánlás: A közoktatásban folyó idegennyelv-tanítást fel kell erősíteni tartalmilag, szervezetileg, jogilag. Nézzük az utolsó passzust. „Jogi kérdések: a megalapozott, folyamatosan mért nyelvtanítás-tanulás, az alapoktatás végén, megfelelő vizsgaeredménnyel biztosított „nyelvvizsgát” jelentsen. (Ez lehet: 8 vagy 10 éves alapoktatás, a középiskolai érettségi, a szakképző iskola zárásakor, felsőoktatásban a nyelvi lektorátuson folytatott tanulási szakasz végén.) Vagyis: újra kell gondolni az idegen nyelvi tantárgy szerepét, funkcióját az iskolában, ne legyen „diszkriminálva”: kapja meg az őt megillető rangot a többi érettségis tárgyhoz, illetve a külső nyelviskolához viszonyítva.”


 A későbbiekben örömmel kitérünk a tartalmi és a szervezeti kérdésekre is, és segítő szándékkal további „ajánlásokat” teszünk, mert mint egy korábbi írásunk is jelezte: „Nincs nyelvoktatási stratégia” (Papp Andrea = e-nyelvmagazin.hu).


                                                                                                                           (Sz. Tóth Gyula)

4 hozzászólás

#1 Bíró G. 2017.02.18.16:28:26

Szerintem alapjogot sért az is, hogy a felsőoktatásban kötelező a nyelvvizsga. Vajon miért kellene nyelvvizsga egy óvónőnek vagy tanítónőnek, esetleg egy állatorvosnak? Magyarországon nem lehet kisgyermeket magyarul tanítani? Egy faluban nem lehet magyarul elboldogulni Riska tehén mellett? Azért ne lehessen állatorvos, mert nem akar vagy tud angol nyelvvizsgát tenni. Na ne vicceljünk már. Az más, ha valaki nemzetközi kapcsolatok, politológia vagy esetleg bölcsész szakokon végez – ott megkövetelhető a nyelvvizsga…

#2 Koncz B. 2017.02.19.10:09:22

Egy normális országban egyetemnek mondott intézményben minimálisan megkövetelhető egy középfokú nyelvvizsga. Aki erre képtelen, az ne menjen egyetemre!

#3 Béla István 2017.02.26.16:16:12

Lehet, hogy érdemes lenne ismét bevezetni a latint, azután mindenkinek jobban ment az idegen nyelv!

#4 Palotás Angéla 2017.02.28.11:14:33

Bocsánat, ehhez a cikkhez akartam írni, de egy másikhoz mellékeltem, most ide is:

A kormány a középfokú ny vizsgát ingyenessé akarja tenni.
( erre mar volt példa, akkor is kérdeztem: kinek ingyenes ? A tanárt meg kell fizetni, stb.. Aztan ez lekerült a napirendről .
Időről időre felröppen a hír, hogy a nyelvvizsga legyen ingyenes( es a KRESZ vizsga ) . Ki gondolta ezt végig? Vagy népszerűség hajhaszo lépésről van szo ? Hogy képzelik el ? A vizsgázó nem fizet, rendben van, de ki fizeti ki a vizsgáztatot? A vizsga anyag készítőt? A teremberletet, ahol a vizsga zajlik? A bizonyítvány kiállítójat ? Es vajon miert csak a középfokú ? Az alap es felső ? Azokkal mi van/lesz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra