e-nyelv.hu

Ajánlások az idegennyelv-oktatásra

2017. 02. 08. 2 hozzászólás

Szakmai megelégedéssel vettük a hírt: „Alapjogot sért a nyelvvizsga megkövetelése.”

„Az alapvető jogok biztosának vizsgálata szerint alapjogi szempontból aggályosan és kellő előkészítés nélkül írták elő a felsőoktatásba való bekerülés egyik feltételeként a nyelvtudás új, szigorúbb követelményét. (…) A hatékony, valamint a gyakorlatban is jól hasznosítható nyelvtanítás elsődlegesen az iskolarendszer feladata.” = mno.hu (A témát a Magyar Idők is hozza.)


Érdekes egybecsengés a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport és a Manyszi hasonló észrevételével, amelyet nemrég tett közzé a „Jelentés a magyar nyelvről, 2010–2015” című kötetben (szerk. Balázs Géza, Inter, Bp., 2016, 11.) „Ajánlás: A közoktatásban folyó idegennyelv-tanítást fel kell erősíteni tartalmilag, szervezetileg, jogilag. Nézzük az utolsó passzust. „Jogi kérdések: a megalapozott, folyamatosan mért nyelvtanítás-tanulás, az alapoktatás végén, megfelelő vizsgaeredménnyel biztosított „nyelvvizsgát” jelentsen. (Ez lehet: 8 vagy 10 éves alapoktatás, a középiskolai érettségi, a szakképző iskola zárásakor, felsőoktatásban a nyelvi lektorátuson folytatott tanulási szakasz végén.) Vagyis: újra kell gondolni az idegen nyelvi tantárgy szerepét, funkcióját az iskolában, ne legyen „diszkriminálva”: kapja meg az őt megillető rangot a többi érettségis tárgyhoz, illetve a külső nyelviskolához viszonyítva.”


 A későbbiekben örömmel kitérünk a tartalmi és a szervezeti kérdésekre is, és segítő szándékkal további „ajánlásokat” teszünk, mert mint egy korábbi írásunk is jelezte: „Nincs nyelvoktatási stratégia” (Papp Andrea = e-nyelvmagazin.hu).


                                                                                                                           (Sz. Tóth Gyula)

2 hozzászólás

#1 Bíró G. 2017.02.18. 16:28:26

Szerintem alapjogot sért az is, hogy a felsőoktatásban kötelező a nyelvvizsga. Vajon miért kellene nyelvvizsga egy óvónőnek vagy tanítónőnek, esetleg egy állatorvosnak? Magyarországon nem lehet kisgyermeket magyarul tanítani? Egy faluban nem lehet magyarul elboldogulni Riska tehén mellett? Azért ne lehessen állatorvos, mert nem akar vagy tud angol nyelvvizsgát tenni. Na ne vicceljünk már. Az más, ha valaki nemzetközi kapcsolatok, politológia vagy esetleg bölcsész szakokon végez – ott megkövetelhető a nyelvvizsga…

#2 Koncz B. 2017.02.19. 10:09:22

Egy normális országban egyetemnek mondott intézményben minimálisan megkövetelhető egy középfokú nyelvvizsga. Aki erre képtelen, az ne menjen egyetemre!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

vissza a főoldalra