e-nyelv.hu
Minya Károlyné

Minya Károlyné

Kérdezzen tanácsadónktól!

A legújabb kérdések:

Angry Birds-özni

2018.04.25.

gyalogoskorlát

2018.04.25.

részvénynevek

2018.04.25.

Jesset

2018.04.25.

több birtokos – egy-egy birtok

2018.04.25.

korábbi kérdések

 
Ön hogyan mondaná magyarul?

computer

számítógép

komputer

ámítógép


Az Anyanyelvápolók Szövetségének éves közgyűlése

2018. máj. 26. 

Budapest

Simonyi Zsigmond általános iskolai helyesírási verseny

2018. máj. 26. 

ELTE, Budapest

5. nyelvésztábor és juniális

2018. jún. 20--24.

Sátoraljaújhely--Széphalom

Az 5. nyelvésztábor díszvendége: Prószéky Gábor, az MTA Nyelvtudományi Intézet igazgatója – Balázs Géza előadása az álom nyelvéről – A feltárás alatt lévő sátoraljaújhelyi vár felkeresése – vadételfőző verseny – múzeumok éjszakája

Hobbik, hobbinyelvek

2017. 01. 23. 5 hozzászólás

Az idei anyanyelvi pályázat témája: hobbik, hobbinyelvek. A pályázat célja a magyar nyelv sokszor lappangó értékeinek föltárása, megóvása, nyelvi örökségünk megőrzése és életre keltése, valamint gyarapítása, s az újabb nemzedékkel való megismertetése.

A hobbi – rendszerint szabad időben végzett, nem anyagiakért folytatott – kedvenc időtöltés, szórakozás, szenvedély, hóbort, korábbi kifejezéssel: passzió. Célja az önmegvalósítás, az önfejlesztés, a vágyak kiélése, a személyiség sokoldalú kibontakoztatása. A hobbi lényege, hogy „szerelemből”, kedvtelésből, „amatőrként” űzik. Végső soron bármi lehet hobbi, amit az ember szívesen csinál.


A hobbi szervezi az egyén és a közösség életét, hasznos elfoglaltságot és örömöt jelent, ezért a hobbinyelvet azért is tartjuk fölfedezendőnek és fontosnak, mert hozzájárul a személyiség kiteljesítéséhez.


Korábban természetes volt, hogy az emberek meghatározták hobbijukat, azt beépítették napirendjükbe, elmélyültek benne és szívesen beszéltek róla. A hobbi leírása, illetve a róla való beszéd: a hobbinyelv. A hobbinyelv besorolható a csoportnyelvek, vagy az ún. szociolektusok körébe.


Tipikus egyéni hobbik: olvasás, rajzolás, rejtvényfejtés, bármilyen művészeti ágban való elmélyedés. Tipikus társasági hobbik a következők: sakk, társasjáték, gombfoci, kártyázás, sport, tánc.  Kreatív hobbik: kisvasutazás, számítógépes játék, barkácsolás, kézműveskedés, fotózás. Gyűjtőhobbik: bélyeg, gyufacímke, plakát, firkálás, felirat. Különleges, extrém hobbik is vannak: autogramgyűjtés, mesterséges nyelvek alkotása. Ami valakinek foglalkozás, az másnak hobbi is lehet: főzés, kertészkedés, borászat, művészeti tevékenység: zenélés, éneklés, rajzolás stb.


A pályamunka állhat egy hobbi leírásából, a hobbihoz kapcsolódó szókészlet (sajátos szókincs, frazeológia) leírásából, lehetőség szerint kisszótár melléklettel. Saját hobbi leírása is lehet a pályázat tárgya. Az ezermester- és hobbiboltok kínálata ötleteket adhat a hobbik, hobbinyelvek gyűjtéséhez.  A pályamunkák javasolt terjedelme (10—25 ezer leütés).


A tartalmi és filológiai szempontból legjobbnak minősített pályázatok díjazásban részesülnek, a nyertes pályázók munkáiból készülő válogatást megjelentetik. A pályázat benyújtásával a pályázó hozzájárul dolgozata közléséhez, szerzői jogai a kiadóra szállnak. A kiadott dolgozat szerzője a kiadványból tiszteletpéldányt kap.


Díjak: A pályázat díjazására 1.000.000 Ft áll rendelkezésre. A díjak egyaránt lehetnek pénzdíjak és tárgyjutalmak. A bírálóbizottság fenntartja a jogot a díjkeret felosztására, a díjak megosztására.


A pályázatok beérkezési határideje: 2017. augusztus 15.Cím: ea.szerkesztoseg@gmail.com.


Az eredményhirdetés és a pályázati anyagból szerkesztett kötet bemutatása 2017. november 13-án a magyar nyelv napján lesz.


További részletek az Édes Anyanyelvünk 2017/1. számában.


 

5 hozzászólás

#1 tűzcsóva 2017.02.18. 16:23:46

Remek kezdeményezés, hobbija egykor mindenkinek volt, jó lenne, ha az emberek a szabadidejükben ma is hasonló hasznos tevékenységekkel foglalkoznának. Ma már sokan azt sem értik, hogy mit jelent: Kisasszony, megmutathatom a bélyeggyűjteményemet?

#2 Koncz B. 2017.02.19. 10:10:19

tűzcsóvának: tipikus kettős, fedett beszéd

#3 Szeder Katalin 2017.03.30. 10:20:46

Érdemes volna összehasonlítani az 50 évvel ezelőtt használt magyar szókincset és szófűzéseket a 2000-es évezred második évtizedének ugyanilyen nyelvi elemeivel. Ehhez viszont sok élő beszélgetést kellene rögzíteni és meghallgatni, méghozzá térben, rétegben és életkorban is különbözőket. Nekem más a hobbim, de nagyon örülök, hogy, amennyire látom, ez a pályázat igazi alkalom a hobbim leírására. Ami gyerek-, vagyis tini koromban tartalmat adott az életemnek, az most, ebben a században újraéledt bennem, és mosolyra késztet akkor is, ha erre nincs pillanatnyi okom. Üdv minden kíváncsinak!

#4 Egy író 2017.06.14. 07:13:36

Egy jogi/fogalmazási hibára hívnám fel a figyelmet.
“szerzői jogai a kiadóra szállnak”
A magyar törvény szerint a szerzői jog elidegeníthetetlen és nem átruházható. Pudblikációs jogot lehet megvenni, méghozzá csak adott időintervallumra, aminek hossza kötelezően szerepel a szerződésben, de a pályázatban sem árt.

#5 Anyanyelvápolók 2017.06.14. 13:46:34

Köszönjük a tájékoztatást, a szerződések elkészítésekor jogász segítségét fogjuk kérni. Anyanyelvápolók Szövetsége

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

vissza a főoldalra