e-nyelv.hu
Minya Károlyné

Minya Károlyné

Kérdezzen tanácsadónktól!

A legújabb kérdések:

e-DM-menedzser

2018.04.26.

másfél száz

2018.04.26.

szabad földön termő

2018.04.26.

Angry Birds-özni

2018.04.25.

gyalogoskorlát

2018.04.25.

korábbi kérdések

 
Ön hogyan mondaná magyarul?

computer

számítógép

komputer

ámítógép


Az Anyanyelvápolók Szövetségének éves közgyűlése

2018. máj. 26. 

Budapest

Simonyi Zsigmond általános iskolai helyesírási verseny

2018. máj. 26. 

ELTE, Budapest

5. nyelvésztábor és juniális

2018. jún. 20--24.

Sátoraljaújhely--Széphalom

Az 5. nyelvésztábor díszvendége: Prószéky Gábor, az MTA Nyelvtudományi Intézet igazgatója – Balázs Géza előadása az álom nyelvéről – A feltárás alatt lévő sátoraljaújhelyi vár felkeresése – vadételfőző verseny – múzeumok éjszakája

Extrém hideg

2017. 01. 09. 3 hozzászólás

Nem tudni, kinek jutott eszébe először az idei január eleji mínusz 10-20 fok közötti hidegre azt mondani: extrém.

pexels-photo-54200
 
De tény, hogy valaki kimondta, leírta, s azóta minden sajtótermék kizárólag ezzel a szókapcsolattal él:
  • Itthon: Extrém hideg után hófúvások

  • Extrém hideg az országban

  • Ez a hétvége az extrém hidegről szólt, vasárnap például mínusz 28,1 Celsius-fokig hűlt a levegő a Pest megyei Tésán, ezzel pedig megdőlt az…

  • Kiderült, meddig marad az extrém hideg

  • A hét második felében némileg mérséklődik az extrém hideg, de akkor is csak maximum 5 Celsius-fokig melegedhet a levegő, a minimumok…

Az egyik fórumnak nem volt elég az extrém hideg, még a drasztikust is bevette:
  • Extrém hideg: drasztikus döntést hozott a BKK

És tudják, hogy mi a drasztikus? „A Duna jegesedése miatt vasárnaptól nem közlekedik a Kossuth Lajos tér és Batthyány tér között járó D2-es hajójárat…”
 
 
Vajon, ha minden túlzó jelzőt elpazarolnak, akkor mi marad? Esetleg szinonimák kiválasztására javasolhatjuk a különféle szinonimaszótárakat, de mi is segítünk.
 
 

(VSZ)3 hozzászólás

#1 Előd Erika 2017.01.09. 16:25:00

Igazat adok Önöknek. A mínusz 5 fok igazán nem “extrém”. A 28 talán igen. De lehetne erős, vagy nagy hideg is. Drasztikus meg igazán extrém(!) túlzás.

#2 Sz. Tóth Gyula 2017.01.10. 11:43:23

Nem is az a kérdés, kinek jutott eszébe. Inkább: honnét jöhetett az „extrém hideg”? Hát meleg, de nem barátságos szobából. Riasztás: élesre hangolva. „Brutális választék, durván jó árak!” Szól az egyik kecsegtető kereskedelmi hirdetés. Az egész riasztó. De vonzó is lehet. A jelzők nyomatékosítják a jelzett fogalom általuk sugallt tulajdonságát, vagyis: romlott áruk – magas árak, nagyon kicsi a választék, ám ehhez képest drágaság van. Ki az a bolond, aki bemegy az áruházba? Lehetséges egy másik jelentés: vadnál is vadabb, szörnyű áruk, kegyetlenkedésre ajánlott funkciókkal, mindez potom áron. Így már más, (rejtjeles) szóból ért az ember. Brutális akciók, amikor a gyilkos álmok megvalósulnak – gyilkos elmék. Ez már filmajánló. Kereskedelem, élet, film(művészet) így ér össze. Brutális is, durva is. Bő a választék, ára is van. Fizess, és ölhetsz.
Ez ma a média „választékos” beszédmódja. A rémisztgetés immár bennük van, nem válogatnak, Szeredás András legendás magyar szövege szerinte: „nem cicóznak”. Beviszik a mindennapokba, tárgytól, helyzettől függetlenül. Így nehezen közelítjük meg a „PISA-i magaslatokat”. A szűkös, de hatásos szókincs minden témában előhozható, minden így minősíthető. Rendkívül romboló, a hatalmi manipuláció egyik eszköze. Éljenek a váltókat állító vasúti dolgozók, a mozdonyvezetők, a kenyérszállítók, a mentősök, a határvédelmet ellátó katonák, a folyamőrök, a tűzoltók és vadakat terelő juhászok! És mindenki, aki dacolva a kemény, de – télhez mérten – nem szokatlan idővel, keményen, és szerencsére nem brutálisan dolgozik. A szöveggyártóknak ajánlott: téli táj költészettel, festői ecsettel.

#3 Cinikus hozzászóló 2017.01.13. 17:14:11

A kutya hideg nyilván nem eléggé “píszí”. Még a végén megszólnák a mindenvédők.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

vissza a főoldalra