e-nyelv.hu
Minya Károlyné

Minya Károlyné

Kérdezzen tanácsadónktól!

A legújabb kérdések:

e-DM-menedzser

2018.04.26.

másfél száz

2018.04.26.

szabad földön termő

2018.04.26.

Angry Birds-özni

2018.04.25.

gyalogoskorlát

2018.04.25.

korábbi kérdések

 
Ön hogyan mondaná magyarul?

computer

számítógép

komputer

ámítógép


Az Anyanyelvápolók Szövetségének éves közgyűlése

2018. máj. 26. 

Budapest

Simonyi Zsigmond általános iskolai helyesírási verseny

2018. máj. 26. 

ELTE, Budapest

5. nyelvésztábor és juniális

2018. jún. 20--24.

Sátoraljaújhely--Széphalom

Az 5. nyelvésztábor díszvendége: Prószéky Gábor, az MTA Nyelvtudományi Intézet igazgatója – Balázs Géza előadása az álom nyelvéről – A feltárás alatt lévő sátoraljaújhelyi vár felkeresése – vadételfőző verseny – múzeumok éjszakája

Körbejárt Föld

2016. 12. 09. 2 hozzászólás

Kulturális utazások a napsütötte sávban

„Egy több mint húszéves meghívásnak eleget téve 2005-ben rászántam magam, hogy elrepüljek a tengeren túlra, Costa Ricába. S ha már ott voltam, átrepültem Guatemalába is. Amikor a trópusi őserdőben megpillantottam a hegyből kibomló maja piramisokat, magával ragadott az ősi, eltűnt kultúrák világa. Costa Ricában, a Csendes-óceán partján elkezdtem tűnődni a világon. És a következő években – főleg a „napsütötte sávban” – számos régi kultúrát, romvárost jártam be: Mexikóban, Marokkóban, Tunéziában, Egyiptomban, Jordániában, Iránban, Indiában, Burmában, Srí Lankán, Kambodzsában, Vietnamban… Végigutaztam az „olajországokat”, s fölmentem Nepálba is. 2014-ben a másik irányból – 16 ezer kilométeres repülőúttal – jutottam el a Csendes-óceán közepére, Mikronéziába, Óceánia Velencéjének fölfedezésére. Körbejártam a Földet.”

salvador2015b
 
Útjaimról napilapokban, különböző folyóiratokban, sőt tudományos fórumokon (Vallástudományi Szemle) is beszámoltam. Tapasztalataim messzemenően árnyalták kulturális és nyelvészeti antropológiai elképzeléseimet, fölismertem Várkonyi Nándor (Sziriat oszlopai) és Jared Diamond (Összeomlás. Tanulságok a társadalmak továbbéléséhez) igazságát, és elvezettek oda, hogy 2015-től elvállaltam az ELTE-n az interkulturális kommunikáció oktatását. (Balázs Géza)
 
 

És íme itt a könyv, ezzel a tömör ismertetővel:borito
A “kultúrák összeomlása” teóriája (Várkonyi Nándor, Jared Diamond) nyomán a szerző 2005-2015. között a Csendes-óceántól a Földet kétszer körbejárva a Csendes-óceánig vizsgálta meg az egykori, összeomlott, eltűnt, vagy éppen most vészjósló jeleket mutató civilizációk helyzetét. A bejárt 30 ország: Azerbajdzsán, Belize, Costa Rica, Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, El Salvador, Fülöp-szigetek, Grúzia, Guatemala, Honduras, India, Irán, Izrael, Jordánia, Kambodzsa, Katar, Laosz, Maldív-szigetek, Marokkó, Mexikó, Mianmar (Burma), Mikronézia, Nepál, Omán, Srí Lanka, Szingapúr, Thaiföld, Törökország, Tunézia, Vietnam. A kulturális és nyelvészeti antropológiai megfigyelések élvezetes és tanulságos (elgondolkodtató) útirajzokban öltenek testet. A kötetet 450 színes fénykép ékesíti – a kivitelezés pedig a 134. éves Gyomai Kner Nyomda érdeme. Mondani sem kell, pompás karácsonyi ajándék!
 
 
A színes tudományos esszéket tartalmazó könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül, csak a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda webboltjában rendelhető meg.
 
 

(Manyszi-infó)2 hozzászólás

#1 Kolos 2016.12.14. 17:32:26

Ez kell nekem, légyszi!

#2 BagaSanyi 2017.01.19. 14:22:12

Géza, érdekelne az interkulturális kommunikáció előadásod, mikor és hol lehet meghallgatni?S

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

vissza a főoldalra