LCD-kijelző

2016. 09. 08.

A betűszavakkal kapcsolatban érdeklődnék. Az Osirisből idézve: „az utótagokat mindig kötőjellel kell az előtaghoz fűzni, akár tulajdonnéviek, akár közszóiak.” Ehhez képest a szótári részben „LCD kijelző”, ill. „LCD monitor” szerepel, holott az LCD is betűszó, és szerepel is a felsorolásban. Ez miért kivétel, és hogyan lehet az ilyeneket felismerni? Ha nem szerepelt volna a szótári részben, akkor automatikusan kötőjelezem, ezek szerint tévesen.

A helyesírási szabályzat 12. kiadása pont ebbe a témában változtatott: most már valóban mindig kötőjellel kapcsoljuk a betűszóhoz az elő-, esetleg utótagot: LCD-kijelző. (AkH. 289/a szabálypont)
Korábban az volt a kiegészítő szabály, hogy ha a betűszó utolsó betűje ugyanolyan tartalmú szót jelent, mint amit hozzákapcsolunk, akkor az magyarázó utótagnak számít, így nem kötőjelezzük. Az LCD utolsó betűje a display, vagyis kijelző, ezért írta az OH. az akkori szokásnak megfelelően külön. Ez a tudás azonban nem várható el mindenkitől, így a szabályzat új kiadása megszüntette a kettősséget.
(DÉ)
vissza a főoldalra