Álsapka

2016. 09. 07. 2 hozzászólás

Egy különleges színes fotót közöl a nyelvészeti bulvár: Balázs Géza egy furcsa, szovjet kitüntetésekkel ékesített sapkában látható.

BGszovjetikon

 
Az írás természetesen nem erről szól. De mi ez a fénykép? 2009-ben az Ikonikus fordulat a kultúrában című szemiotikai konferencián előadást tartott Tóth Szergej a szovjet ikonokról. Akkor megkérte a konferencia egyik szervezőjét, hogy egy szovjet jelvényeket felvonultató „álsapkát” vegyen fel. Ekkor készült a fénykép, amely – Tóth Szergej kérésére és Balázs Géza engedélyével – bekerült az Ikonikus fordulat a kultúrában (MSZT, 2009. 161. oldal) című kötetbe, valamint Tóth Szergej Nyelv, kép, hatalom című kötetébe (Szeged, 2011. 142. oldal) is. A fénykép a szemiotika.hu honlapon is megtalálható. Innen vette át a nyelvészeti bulvár – hivatkozással ugyan, de engedély nélkül.

TóthSzergejSzovjetikon

 

(Szöveg: VSZ, fotó: Tóth Szergej, copyright: MSZT)
 

2 hozzászólás

#1 Orosztanár 2016.09.12.12:03:36

Tulajdonképpen itt egy sima sorállományúaknak szánt pilotkáról van szó, nem kitüntésekkel, hanem döntően kaotikusan egymásra hányt fegyvernemi jelzésekkel, két gépesített lövész parolival, egy kisdobos-jelvénnyel, pár állományjelzővel, egy-két minősítésjelzővel, és ráadásul nem is minden felapplikált jelzés szovjet: az egész közepén egy cári sas pöffeszkedik, ami körülbelül történetileg a náci Adlerzeichnennel egyenértékű jelzés. (A szép, hogy „romanovok” nem léteztek: osztrák-német uralkodói családokról beszélünk Habsburg fekete-sárga zászlóval, eredeti nevük Golcgoff [Holzhoff?] – szóval, a ruszofób, fajgyűlölő cár igazából osztrák volt, eszmeileg mint Gitler. Ugyanazok is siratják mind a kettőt.)

#2 Manyszi 2016.09.12.22:13:54

Köszönjük az alapos elemzést. Tóth Szergej tanár úr nyilván hozzá tud majd szólni, hiszen ő állította össze a repertoárt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra