Graffititől a street artig

2016. 08. 15. nincs hozzászólás

A jelenkori falfirkák (graffitik) és kapcsolódó street art következetes dokumentátora Hajdú József Ferenc, akinek a Király 11 Művészeti és Kulturális Központban (Király u. 11.) nyílt meg fotókiállítása rappel (GyöreMiX, Mc Tink), fantasztikus breakkel (Rónaszéki Domokos, Mayer Gábor) indítva, pódiumbeszélgetéssel kiegészítve.



Középen Hajdú József Ferenc, a graffitikutató

Középen Hajdú József Ferenc, a graffitikutató, bal oldalt felesége, jobb oldalt a Király 11 igazgatója 




Egy asztalnál a mentálhigiénés könyvéből ismert Hárdi István pszichiáter, Sugár János festőművész-tanár, Ritter Ildikó kriminológus, GG képzőművész-grafikus, Zsolt Péter médiakutató és Balázs Géza nyelvész. Hajdú József bemutatta A graffititől a street artig című albumát (Dura Stúdió, Bp., 2016). A képeket helyben is meg lehetett nézni, és megdöbbenni, hogy a mennyire sokszínű, sokrétű, ötletes, szabad, önkifejező és szeretni való ez az alulról jövő kultúra. Hogy tegyük élhetőbbé az élhetetlen várost, barátságosabbá, mosolygósabbá az emberi kapcsolatokat, hogyan szublimálhatunk (pszichológus mondta) indulatainkat, hogyan jelképezi mindez a szabadságot. A megnyitó mindennek a pozitív oldalát láttuk: korábbi egyszerű firkálást később követte a művészi betű-, a karakter-, a foto-, sőt hiperrealisztikus,a 2D-s, a 3D-s („a graffiti királya”) megoldás.



Street art a megnyitón

Street art a megnyitón




Együtt jelent meg a magyar nyelven is szólni tudó rap, az akrobatikus braek, a hiphop, és a kép meg a szöveg. Hajdú József 1953 óta fotózza Budapestet és világot: alulnézetből, ismer minden tagelőt, grafittist, jórészt inkognitóban létező művészt – a tömött teremben volt sok fiatal, rasztás, piercinges, deszkás, és valószínűleg nagyon sok művész. Hajdú József Ferenc nyelvészeti szempontból is értékelendő munkája a 2014-ben megjelent: A writter fogalmai (Graffiti-lexikon).



(Kép és szöveg: BG)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra