Ámokfutás (4): Bencze-kaczagány

2016. 07. 19. 10 hozzászólás

2014. ápr. 1-jén a nyugdíjas Bencze Lóránt nyelvészt nevezték ki a Manysi (Magyar Nyelvstratégiai Intézet) igazgatójának. Magánbeszélgetésekben kijelenti, hogy a nyelvművelést nem szereti, és első útja Grétsy Lászlóhoz fog vezetni. A nyelvművelést nem szerette meg, de Grétsy Lászlót sem látogatta meg 2016. július 1-ig.



Ki Bencze Lóránt? A www.manysi.hu honlap a Napkút honlapján közölt saját tollából származó életrajzra utal: Bencze Lóránt nyelvész, egyetemi tanár (Sellye, 1939. december 6.). Kacskaringós életpályáját saját szavaival így jellemzi (a szó szerinti átvételek idézőjelesek, a zárójeles kurzív betoldások a mi kommentárjaink): „vastagnyakú kálvinista”, aki később felszentelt pannonhalmi szerzetes lett. Középiskolai szerzetestanár akart lenni, de, mint írja: „a diktatúra titkosrendőrsége ördögien, a Gondviselés jóságosan más irányba taszigált. (A felső és külső erők többször fel fognak bukkanni.) Először mérhetetlen szellemi kincsestárba, a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárába. Majd amikor újra taníthattam egykori ELTE-s professzorom és a nem ok nélkül ’páternek’ becézett párttitkár jóvoltából (újabb külső erő), adjunktusként terveztem nyugdíjba menni és kapálgatni. (Az ELTE Mai Magyar Nyelvi Tanszékéről eltávozva csak egy Hermeneutikai kutatócsoport feliratú tábla maradt utána.) Ennek a vágyamnak az ún. rendszerváltás állt az útjába. Katolikus főiskolát építhettem. (Nyilván külső erők jóvoltából. Mint tudható, a zsámbéki főiskola tetőszerkezete leégett, az épület károsodott, majd a főigazgató nélkül Vácott alakult újjá.)

 

Bencze Lóránt a Zsigmond Király Főiskolán (2010)

Bencze Lóránt éppen a Zsigmond Király Főiskolán (2010)



A főiskola pusztulásáról (2003. aug. 18.) a sajtó beszámolt. Érdekes, hogy Bencze Lóránt is kiadott egy szakvéleményt:

„A helyzetet jellemzi, hogy van olyan terem, amely fele részben lepusztult, másik felében egészen júniusig oktatás folyt. Építészek szerint egyenesen csoda, hogy nem omlott össze a régi kastélyépület, hiszen ahogy Dr. Bencze Lóránt a zsámbéki főiskola főigazgatója fogalmazott: „Minden repedés kész átverés”. Vagyis: a külső jelekből nem is látható elsőre, hogy milyen komoly szerkezeti bajok vannak az épülettel.” (Az idézett szakvélemény homályos.)

Térjünk vissza a Napkút-életrajzhoz: „Kollégáimmal megalapítottam a világon az első romológia tanszéket 1992–94-ben, majd az első cigány/roma óvodapedagógus és tanító szakot, mert úgy gondolom, ez – az alap- és felsőfokú tanulás – az egyetlen járható, rövid és hosszú távú út minden népnek. Sem a váltakozó kormányoknak, sem a cigányságnak, sem a roma szervezeteknek nem kellett.” (Az igazság kedvéért, ma az AVKF-en, Vácott van ilyen nevű tanszék: Neveléstudományi, Társadalomtudományi és Romológiai Tanszék).

 

Bencze Lóránt az első nyelvésztáborban (Sátoraljaújhely, 2014)

Bencze Lóránt az első nyelvésztáborban a nyelvstratégiáról (Sátoraljaújhely, 2014)



Kolozsvárott és Egerben antropológiai nyelvészetet és kommunikációelméletet tanítottam 2005-től. Mind a kettő ’kellett’, de életkorom és a földrajzi távolság pár év múltán közbeszólt. (Akkor még közbeszólt az életkor és a földrajzi távolság, később nem.) … Mindennek az emberi gyarlóság, a butaság és a rosszindulat kotyvaléka vetett véget (ismét külső erők), de úgy – és ez sem lehet nem gondviselésszerű – , hogy még megalapíthattam 2004-ben az első magyar nyelvű vallástudományi folyóiratot, a Vallástudományi Szemlét (NKA-támogatással; anyagának nagy részét a Magyar Szemiotikai Társaság vallásszemiotikai konferenciái képezték), majd részt vehettem az első vallástudományi MA szak megalapításában (megszűnt), és a vallástudományi doktori iskola munkálataiban is (nem jött létre), amelyet valaha elterveztem (s ezek szerint terv is maradt). Egész életemben, amikor valami tragikusan bezárult, ismételten új meg új távlatok nyíltak meg előttem… Nem is vagyok igazi tudós. (Nem kívánunk visszaélni a vallomással.) Nem tudtam kitartóan és következetesen megragadni egyetlen ’csigaszög-gyűjtemény’ gyarapításánál és vizsgálatánál. (Ez ugyanúgy homályos, mint a leégett épület kapcsán adott szakvélemény, de ha több Bencze-interjút olvasunk, megszokjuk.) Ezt hamar észre is vették a feletteseim (ez a figyelem a Manysi kapcsán is figyelemreméltó), folyton új és új feladatot adtak, újabb és újabb tárgyakat tanítottam, gyakran elsőként (és utolsóként) az országban, a gimnáziumban vagy az egyetemen, főiskolán… Mégis munkásságomnak több mint a fele a vallás kognitív és szociokulturális beágyazódásával foglalkozó nyelvészet, tehát van egységes íve. (Ami ezek szerint célirányosan vezet a nyelvstratégiához).

 

(Manyszi-infó, Képek: Manyszi)


Előzmények:
Ámokfutás (1): Benczés-bicziklis Czuczor-ünnepségek
Ámokfutás (2): Kockuló idő. Manysi kiadvány(ok)
Ámokfutás (3): A Manysihoz vezető út


(Hamarosan folytatjuk!)



10 hozzászólás

#1 Laci 2016.07.19.15:31:42

Bencze Lóránt megnyilvánulásai alapján nekem az a benyomásom, hogy egyrészt fogalma sincsen a modern nyelvészetről, másrészt fogalma sincs arról, hogy mi az általa vezetett Magyar Nyelvstratégiai Intézet feladata. Bencze Lóránt egy teljesen ártalmatlan embernek tűnik, ugyanakkor mégis sajnálom, hogy értelmetlenül az ő kezébe(?) adnak évi (sok?) százmillió forintot…

#2 Kommandó 2016.07.19.15:32:42

TÖRÖLVE

#3 Nagy Alíz 2016.07.20.12:18:19

Bencze tanár úr nagyon szép beszédeket tartott a főiskolán.

#4 Szász I. 2016.07.20.21:34:47

Zseniális a sorozat, folytassátok! Mihamarabb!

#5 Szász I. 2016.07.20.21:36:09

Lacinak: 707Ártalmatlan és értelmetlen… Milyen kifejező a magyar nyelv…

#6 Timon 2016.07.24.17:55:39

„munkásságomnak több mint a fele a vallás kognitív és szociokulturális beágyazódásával foglalkozó nyelvészet” – és ez szerinte nyelvészet, gratula…

#7 Kornstein 2016.07.24.19:38:50

Timon: a vallás varázsszó

#8 Királylyány 2016.07.25.05:19:45

Csigaszög-gyűjteményes: „Bencze Lóránt 75 évesen kerül az intézmény élére. A nyelvészet mellett vallástudománnyal és romológiával is foglalkozó professzor először teológusdiplomát szerzett, majd elvégezte az ELTE magyar-angol szakát. Bencze Lóránt ezt írja magáról: „Nem is vagyok igazi tudós. Nem tudtam kitartóan és következetesen megragadni egyetlen ’csigaszög-gyűjtemény’ gyarapításánál és vizsgálatánál. Ezt hamar észre is vették a feletteseim, folyton új és új feladatot adtak, újabb és újabb tárgyakat tanítottam, gyakran elsőként az országban, a gimnáziumban vagy az egyetemen, főiskolán”. A nyelvészprofesszor olyan jelentős tudományos tevékenységeket tudhat magáénak, mint az első magyar nyelvű vallástudományi folyóirat, a Vallástudományi Szemle megalapítása, a világ első romológiai tanszékének létrehozása, illetve cigány-roma tanítói és óvodapedagógusi szak létrehozása. Bencze Lóránt előadásokat tartott többek között Angliában, Kanadában és Németországban. A Zsigmond Király Főiskola egyetemi tanára, stilisztikai, retorikai és kommunikációs tárgyú könyvek szerzője.” Forrás: http://vs.hu/kozelet/osszes/teologus-nyelveszprofesszor-lesz-az-orbani-nyelvhivatal-vezetoje-0401

#9 Kis Viktória 2021.02.17.22:46:49

Mi lett ezzel a Bencze-kaczagánnyal?

#10 NN 2021.02.19.21:46:01

Elfoszlott… Ha jől számolom félmilliárdunkba került.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra