Fonódó

2016. 02. 04. nincs hozzászólás

Átadták a budai fonódó villamosvonalat, de van némi bizonytalanság a fonódó értelmezése körül.



Köznapi értelemben a különböző villamosvonalak összekapcsolódását (összefonódását) értik rajta. Szakmai értelemben azonban egy olyan technikai megoldás, amely lehetővé teszi, hogy két párhuzamos sínpár helytakarékos módon (gyakorlatilag összehúzott vágányokon, egy vágányon) összekapcsolódjon, amelyen a villamosok egyszerre csak egy irányban közlekedhetnek. (Forrás: Népszabadság 2010. jún. 21, Helyi Téma 2011. febr. 9.)



 

Ebben az értelemben, a fonódó villamosvonalnak csak a Margit híd alatti szakasza nevezhető fonódónak. A fonódók egyik iskolapéldája az Amszterdam szűk utcáin egymáshoz húzott vágányokon közlekedő villamos, amely a hidakon lévő kitérőkön várja be a szemből érkező járatot. 1995-ben a BKV-nak javaslatot tettünk a 2-es villamos Duna-parti szakaszának fonódóvá tételére (ez esetben a part fölötti korlátig tartó sétány alakulhatott volna ki), ám a BKV akkori műszaki vezetősége válaszlevelében azt írta, hogy ilyen „forgalmas” villamosvonalon ez nem valósítható meg. Amszterdamban öt villamosvonal közlekedik a szűk belvárosban fonódó módon.

(A fonódó villamos címszó megtalálható az Új szavak, kifejezések 1990-2015 címmel az IKU-Tár 2. köteteként megjelenő, a rendszerváltás szókincsét tartalmazó szótárban.)



(Infó: Manyszi, szöveg: VSZ, kép: Christo~commonswiki, Wikimedia Commons)



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra