Lőrincze Lajos Örökség-díjas

2015. 12. 21. nincs hozzászólás

A feledés ellen jött létre 1995-ben a Magyar Örökség-díj, amelyet évente négyszer osztanak ki 7-7 személynek, közösségnek, intézménynek. 2015. december 19-én Örökség-díjban részesült Lőrincze Lajos nyelvművelő munkássága.

Lőrincze Lajos már a második nyelvész, akinek a neve bekerült az Örökség Aranykönyvébe. 2007. március 24-én Grétsy Lászlót érte ez a megtiszteltetés. Mindkét esetben a felkért laudátor Balázs Géza volt. (A laudáció itt olvasható.)



 

A mostani ünnepségen a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében Lőrincze Lajos mellett a kárpátaljai Credo együttes, Gisztl Anna ruhatervező, a vargyasi bútorfestő és fafaragó Sütő-család, a Varga család (Varga Tamás matematikatanár, Vargha Balázs irodalomtörténész és Varga Domokos író), a szegedi Somogyi Károly Könyvtár, valamint Cseh László úszó világbajnokunk kapta meg a kitüntetést. Lőrincze Lajos Örökség-díját két gyermeke, Zsuzsa és Péter vette át.



 

Az E-Nyelv Magazinban emlékezéseket, írásokat olvashatnak Lőrincze Lajosról, a Magyar Nyelvőr 2015/4. száma pedig további tanulmányokat közöl.




(Fényképek: Szőts László, szöveg: Manyszi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra