A magyar nyelv napja, 2015.

2015. 11. 18. 1 hozzászólás

Már Romániában is hivatalos a magyar nyelv napja.

November 11-én Klaus Johannis államfő aláírta a parlament döntését. November 13. a magyar nyelv napja. Az 5. magyar nyelv napja központi ünnepsége a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ünnepi gálája a Pesti Vigadóban volt. A tudományos ülésszakon a 100. éve született Lőrincze Lajosra emlékeztek: Kemény Gábor az írói nyelvhelyességről, H. Varga Gyula a négy évtizedes Édes Anyanyelvünkről, Balázs Géza Lőrince Lajos örökségéről (Mit műveltem? – Mit műveltek vele?), Nyiri Péter a mai emberközpontú nyelvművelésről szólt. A programot a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport szervezte.



 

A Pesti Vigadóban csaknem 500 érdeklődő előtt a Misztrál együttes és a Cédrus táncegyüttes idézte fel dalban-táncban csaknem ezer év magyar eseményeit. Az ünnepséget a Boldogasszony anyánk népének közös eléneklése zárta – a Misztrál kíséretében. – Az 1993-ban alapított Lőrincze-díjat idén Tóth Etelka kapta. Grétsy László szerint egyelőre nem tervezik a folytatását. Átadták a kulturális kormányzat és az Anyanyelvápolók Szövetsége 15. anyanyelvi pályázatának (Nyelvi anekdoták) díjait, valamint bemutatták a pályázat anyagából készült kötetet (megvásárolható a Manyszi webboltjában is). Bejelentették, hogy a 2016. évi pályázat témája: nyelvi esszék lesz. A kiírást hamarosan közzéteszik.



(VSZ, Manyszi)

1 hozzászólás

#1 Kerékfy Pál 2015.11.25.09:05:59

Örülök, hogy már Romániában is „hivatalos” a magyar nyelv napja, bár ebből a rövid írásból nem derül ki, hogy mit is jelent ez a gyakorlatban. Jó lett volna egy kis magyarázat, vagy link a részletekre.
Ha már megszólaltam, más megjegyzést is teszek. Az írás nem tett rám jó benyomást, összecsapott, pongyola munka. Kicsit gondosabban lehetett volna fogalmazni. Például, számomra nem derül ki, hogy Grétsy szerint minek a folytatását nem tervezik. Ha arról van szó, hogy a Lőrincze-díjat nem tervezik kiadni a jövőben, akkor ezt kellett volna írni.
Valóban kell a pont ide: „a 100. éve született”?
Miért van gondolatjel a itt: „– Az 1993-ban alapított”?
Valóban kell a kettőspont itt: „a 2016. évi pályázat témája: nyelvi esszék lesz”?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra