Lapcsánka

2015. 08. 10. 1 hozzászólás

Mily édes látvány a szemnek egy tájszó felbukkanása a feliratok között: lapcsánka. Ráadásul benne van a helyi szín, ugyanis a Rétközben mondják így, mi pedig kicsit odébb, Vásárosnaménnyal szemközt, a kimondhatatlan nevű Gergelyiugornyán kaptuk lencsevégre.

De mi is az? Kérdezik sokan. Liszttel kevert reszelt krumpliból készült, zsírban vagy olajban, illetve kizsírozott tepsiben megsütött lepényféle.


 
A Hajdúságban lepcsánk, lepcsánka. Közismertebb nevén: tócsni. Hogy miért nem került bele az Új magyar tájszótárba, titok, csak tócsi, tócsik, tancsi (nem tanító néni!), tócsing van ott. És még ezek a nevek is körülbelül ezt az ételt fedik: macok, lapcsánka, lepcsánka, recsege, lapótya, matutka, toksa, cicege, gánica, matutka, krumpliprósza, görhöny, lapotyka, rösztike, harula, röstiburgonya, lepkepotyi, bere, berét, bodag, cicedli, pacsni, kolompéros.

Aki kedvet kapott hozzá, így készítheti el: A burgonyát megmossuk, meghámozzuk. Egy tálba reszeljük két gerezd fokhagymával (fokhagymanyomóval is beletörhetjük). Belekeverünk két tojást, lisztet, sózzuk, borsozzuk. A jól elkevert pépet 20-25 percet állni hagyjuk. Forró olajba kisebb merőkanállal tesszük a kis pogácsákat, a kanállal lapogassuk őket, hogy fél centis lepények legyenek. Mindkét oldalát pirosra sütjük. Szalvétával bélelt edénybe szedjük, hogy ne maradjon rajta sok olaj. Van, aki forrón szereti. Önmagában is jó, tejföllel jobb.

(Kép és szöveg: VSZ)



1 hozzászólás

#1 HZs 2015.08.10.13:05:19

Tetszett a lapcsánkás szógyűjtemény! Nekem a kakukktojás a gánica, nálunk (pécsi vagyok) ez nem sült, hanem főtt ételt jelent. A kockára vágott, sós vízben megfőzött krumplit összetörjük, kis liszttel sűrítjük, kanálnyi falatokat sült hagymába forgatunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra