e-nyelv.hu
Tomori Tímea

Tomori Tímea

Kérdezzen tanácsadónktól!

A legújabb kérdések:

vizuál tábla

2019.02.20.

írásjelhasználat

2019.02.20.

kompetenciaalapú, négyzet alapú

2019.02.20.

hátramarad

2019.02.20.

szendvicscsomagoló

2019.02.20.

korábbi kérdések

 
Ön hogyan mondaná magyarul?

epigramma

pillanatvers

pársoros

magvers


Az anyanyelv nemzetközi napja

2019. febr. 21. 16.00

Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest 

Nyelvében él a nemzet — nálunk és más népeknél

Kárpát-medencei korrektorverseny

2019. márc. 23. 10.00--15.00

Duna Palota, Budapest 

A sajtónyelvi helyesírásért

Az 53. magyar nyelv hete megnyitója

2019. ápr. 8. 

Budapest

Ünnepi ülés az ASZ megalapításának 30. évfordulója tiszteletére

Elhunyt Szűts László (1937–2015)

2015. 01. 30. 1 hozzászólás

Ott volt a Manyszi indulásánál és nyelvi tanácsadóként is tevékenykedett.

Oktatott a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, tudományos osztályvezetője volt az MTA Nyelvtudományi Intézetének, 2007-ben pedig az év magyar nyelvőre díjat kapta a Manyszi és a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport közös kitüntetéseként.


Nyugodjék békében.


szuts_laszloSzűcs László emlékére


Mély fájdalommal olvastuk a gyászjelentést, miszerint 2015. január 18-án meghalt dr. Szűts László. A tanár úr, akivel a kilencvenes évek óta minden októberben személyesen találkozhattunk a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokon. Szűts tanár úr személyét igen jól ismerték mindazok a vajdasági pedagógusok, diákok, a nyelvművelés iránt érdeklődő személyek, akik rendszeresen részt vesznek a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok nyelvi vetélkedőin és más rendezvényein. Szűts tanár úr hosszú évek óta rendszeres résztvevője, közreműködője volt a Nyelvművelő Napoknak. Emlékszem, még 2006-ban, a játékos nyelvi vetélkedő elején, a színpadon azt mondta, hogy a jelen levő diákok akkor születtek, amikor ő először jött Adára. Az általa vezetett nyelvi játékok során nagy pedagógiai hozzáértéssel vajdasági diákok népes táborának hívta fel a figyelmét a magyar nyelv rejtett szépségeire, nyelvi igényességre, szabatos nyelvhasználatra, az anyanyelv szeretetére nevelve őket.  Ez nemcsak nyelvművelési szempontból, de pedagógiai szempontból sem volt könnyű feladat. A tanár úr önzetlensége és elkötelezettsége a vajdasági magyar nyelvművelés és általában az anyanyelv ügyéért abban is megnyilvánult, hogy a legnehezebb, olykor bizonytalan időkben is, számíthattunk jelenlétére. Nem kis áldozatvállalásra volt szükség, hogy bízvást számíthattunk rá akkor is, amikor a külső körülmények inkább elrettentőnek, mintsem kedvezőnek tűntek.  Segítsége és tevékeny közreműködése jelentős mértékben hozzájárult a vajdasági magyar nyelvművelés ügyének, és tágabb értelemben az anyanyelvi művelődés ügyének előbbreviteléhez. Fájó szívvel, hálásan emlékezünk rá. Emlékét megőrizzük.A Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület nevében:


Hódi Éva


1 hozzászólás

#1 balazsgeza 2015.01.31. 15:10:28

Megrendulve olvasom a hirt, szuts tanar ur apam jo baratja volt, es en is nagyon joban voltam vele. Emberi nagysagat talan az a teny mutatja legjobban, hogy az adai szarvas nyelvmulo napokra a haboru eveiben is mindig elment, olyankor is, amikor jugoszlaviai menekultek ezt nem tanacsoltak. Hazaerkezesem utan megemlekezem szuts tanar urrol, nyugodjek bekeben.bg

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

vissza a főoldalra
korrektor verseny