Elhunyt Szűts László (1937–2015)

2015. 01. 30. 1 hozzászólás

Ott volt a Manyszi indulásánál és nyelvi tanácsadóként is tevékenykedett.

Oktatott a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, tudományos osztályvezetője volt az MTA Nyelvtudományi Intézetének, 2007-ben pedig az év magyar nyelvőre díjat kapta a Manyszi és a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport közös kitüntetéseként.


Nyugodjék békében.


szuts_laszloSzűcs László emlékére


Mély fájdalommal olvastuk a gyászjelentést, miszerint 2015. január 18-án meghalt dr. Szűts László. A tanár úr, akivel a kilencvenes évek óta minden októberben személyesen találkozhattunk a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokon. Szűts tanár úr személyét igen jól ismerték mindazok a vajdasági pedagógusok, diákok, a nyelvművelés iránt érdeklődő személyek, akik rendszeresen részt vesznek a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok nyelvi vetélkedőin és más rendezvényein. Szűts tanár úr hosszú évek óta rendszeres résztvevője, közreműködője volt a Nyelvművelő Napoknak. Emlékszem, még 2006-ban, a játékos nyelvi vetélkedő elején, a színpadon azt mondta, hogy a jelen levő diákok akkor születtek, amikor ő először jött Adára. Az általa vezetett nyelvi játékok során nagy pedagógiai hozzáértéssel vajdasági diákok népes táborának hívta fel a figyelmét a magyar nyelv rejtett szépségeire, nyelvi igényességre, szabatos nyelvhasználatra, az anyanyelv szeretetére nevelve őket.  Ez nemcsak nyelvművelési szempontból, de pedagógiai szempontból sem volt könnyű feladat. A tanár úr önzetlensége és elkötelezettsége a vajdasági magyar nyelvművelés és általában az anyanyelv ügyéért abban is megnyilvánult, hogy a legnehezebb, olykor bizonytalan időkben is, számíthattunk jelenlétére. Nem kis áldozatvállalásra volt szükség, hogy bízvást számíthattunk rá akkor is, amikor a külső körülmények inkább elrettentőnek, mintsem kedvezőnek tűntek.  Segítsége és tevékeny közreműködése jelentős mértékben hozzájárult a vajdasági magyar nyelvművelés ügyének, és tágabb értelemben az anyanyelvi művelődés ügyének előbbreviteléhez. Fájó szívvel, hálásan emlékezünk rá. Emlékét megőrizzük.



A Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület nevében:


Hódi Éva


1 hozzászólás

#1 balazsgeza 2015.01.31.15:10:28

Megrendulve olvasom a hirt, szuts tanar ur apam jo baratja volt, es en is nagyon joban voltam vele. Emberi nagysagat talan az a teny mutatja legjobban, hogy az adai szarvas nyelvmulo napokra a haboru eveiben is mindig elment, olyankor is, amikor jugoszlaviai menekultek ezt nem tanacsoltak. Hazaerkezesem utan megemlekezem szuts tanar urrol, nyugodjek bekeben.bg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra