Kettesnyelvünk, könyvbemutató

2014. 10. 06. 1 hozzászólás

Balázs Géza és Minya Károly Kettesnyelvünk című könyvének bemutatója Nyíregyházán a TIT-székházban 2014. szeptember 25-én.




 IMG_9731Balázs Géza és Minya Károly Kettesnyelvünk című kötetére csaknem százan voltak kíváncsiak. A TIT Jurányi Lajos Egyesülete szervezésében ez volt az ötödik anyanyelvi rendezvény az idén. A 2014. szeptember 30-i eseményen először dr. Minya Károly, a Nyíregyházi Főiskola Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének a tanára értelmezte a könyv címét, amely kétjelentésű: elsőként utal arra, hogy kétszerzős a mű, másodsorban a gyermekek óvodában történő semleges neművé nevelésének elbukott koncepciójára utal, amely szerint az egyes szám az apa, a kettes szám pedig az anya lett volna. E képtelen és nemtelen ötlet alapján a jövőben kettesek napja lett volna május első vasárnapján? Az örökbecsű idézet többek között pedig majd ekképp hangzott volna? „Kettesnek érzem, Ádám, ó magam!” Vagy: „Már egy hete csak a kettes szülőmre gondolok.” Édes kettesnyelvünk? 

IMG_9636Ezután dr. Balázs Géza az ELTE Mai Magyar Nyelvi Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára részleteiben is szólt a kötetről. A benne szereplő száz anyanyelvi írás a Magyar Nemzet hétvégi mellékletében jelent meg az elmúlt tíz évben. Az ismeretterjesztő és nyelvi újdonságokat tartalmazó cikkek a szórakoztatva tanító nyelvművelés jegyében születtek. A könyv hátlapján olvasható ajánló sorokat többek között Grétsy László, Pomogáts Béla és Pusztai János írta. Balázs Géza ezután a nyelvművelés mai fogadtatásáról, értelmezéséről és szükségességéről szólt előadásában. A könyvbemutató végén ötven magyartanár ingyen kapta meg a kötetet a TIT-nek köszönhetően, amelyet szerzők dedikáltak. (Manyszi infó, Nyíregyháza)



A könyvbemutatóról készült képek itt megtekinthetők.

A kötet megrendelhető a Magyar Nyelvi Szolgáltató Irodában: iroda@e-nyelv.hu.





1 hozzászólás

#1 bh 2014.10.24.10:14:57

Vajon Bp.-en is lesz majd dedikálás?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra