Öt perc nyelvművelés

2014. 03. 04. 2 hozzászólás

Külön meg kell emlékeznünk a cseh nyelvművelés egyik érdekes, igen jól bevált újításáról, a prágai rádió „Öt perc nyelvművelés” (Jazykovy koutek) című műsoráról.

E rovat adásait minden reggel 7.55-től 8.00-ig sugározza a prágai rádió. Ez évente átlag háromszáz nyelvművelő adást jelent. Az Öt perc nyelvművelés kezdetei a rádióban még a harmincas évek elejére nyúlnak vissza, igazi formáját e műsor azonban csak a felszabadulás után találta meg. Műsorszámait a Cseh Nyelv Intézetében, a modern irodalmi nyelv osztályán szerkesztik, ahol az intézet nyelvhelyességi tanácsadója is működik. E műsor mai formájában a hallgatókkal való levelezésből nőtt ki. Az utóbbi évek folyamán 700-1200 levelet kapott évente a szerkesztőség, amelyekben a nyelvi kultúra legkülönbözőbb területeiről vetettek fel kérdéseket a hallgatók. [] Az Öt perc nyelvművelés [] a hírek után a rádió leghallgatottabb műsora, nevelőhatása páratlanul nagy. Több ízben volt alkalmunk megfigyelni, hogy dolgozók villamosban, egyetemi tanárok a katedrán hivatkoztak az Öt perc nyelvművelés reggeli adásában történt állásfoglalásra. E nyolc év óta (1946-tól) rendszeresen sugárzott műsor szép eredményekre tekinthet vissza. Sok száz nyelvhelyességi kérdést oldott meg, s eszmei tekintetben is sokat fejlődött. 1948-ig leszámolt az ortológia (brusicství) maradványaival, majd rátért a hallgatóknak való pozitív tanácsadásra. A helyesírás, a helyesejtés, ragozás, mondattan, stilisztika, szóalkotás, szocialista terminológia, helynevek és személynevek használatának stb. kérdései szerepeltek az adásokban a legváltozatosabb arányban. [] Új problémákat azonban naponta vet fel a nyelv élete, és így az Öt perc nyelvművelés még bizonyára sok feladatot old meg és szép eredményeket hoz majd.

(Décsy Gyula: A nyelvművelés elvi és gyakorlati kérdései Csehszlovákiában. Magyar Nyelvőr, 1954, 321322. – Manyszi-archív)

2 hozzászólás

#1 ÖZ 2014.03.05.23:39:28

Már azt hittem, hogy a magyar rádióról szól

#2 kocsi 2014.03.10.23:34:03

És akkor ez most miről szól itt?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra