internetes márkanevek

2013. 07. 19.

Az alábbi kifejezések a tulajdonnévi formákat tekintve minek tekinthetők? Google, Twitter, Dropbox, Facebook
Szerintem márkanevek, amelyekhez nem kell az utótagot kötőjellel kapcsolni, mégis sok helyen (pl. a sajtóban is) kötőjelet használnak, pl. Google-fiók. Miért lehet?

A különféle internetes alkalmazások, szolgáltatások (Google, Twitter stb.) neve leginkább a márkanevekhez hasonlít, tehát érdemes helyesírásukban a márkanevekre vonatkozó szabályokat követni. (Gyakran egyúttal cégnevek is, ez a két csoport nem mindig különíthető el élesen.)

A szabályzat 194. pontja így ír: „Ha a márkanév után tájékoztatásképpen odatesszük a típust, a dolgot jelölő szót is, a kettő közé nem teszünk kötőjelet: Omnia kávé, Panangin tabletta, Odol fogkrém, Tomi Kristály mosópor stb. (Vö. 183.)” Ez azonban nem általánosan érvényes a márkanév és köznév összekapcsolásával keletkező összetételekre, hanem éppen azt a speciális helyzetet írja le, amikor a szokványos esettől – vagyis tulajdonnév és köznév kötőjeles összekapcsolásától (vö. AkH. 140/b.) – eltérően különírjuk a két szót: akkor teszünk így, ha a köznév magyarázatként, tájékoztatásképpen áll a tulajdonnév mögött, illetve ha kifejezetten a köznév márkájaként szerepel a tulajdonnév. Ekkor a tulajdonnév a köznév minőségjelzője (l. OH. 134–135.). Pl.: Google kereső, Gmail levelező, Android operációs rendszer, LibreOffice programcsomag; Samsung telefon, Dell notebook, WD merevlemez, Sony monitor.
A másik eset, amikor jelöletlen összetételt alkotnak, ekkor kötőjellel kapcsoljuk össze őket. Pl.: Google-találat, Twitter-bejegyzés, Facebook-láz, iPhone-rajongó.

Vannak olyan kifejezések, amelyek jelentésükben is határesetek, és írásmódjuk is bizonytalan, így talán majd a köznyelvi használat, az elterjedtség fogja eldönteni, hogy melyik csoporthoz tartoznak. A ‘Google-fiók’ / ‘Google fiók’ (sőt: ‘Google Fiók’, nyilván angol hatásra) – és ehhez hasonlóan a ‘Facebook profil’ / ‘Facebook-profil’ – egyaránt sok helyen megtalálható internetes kereséssel.

(BM)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra