kiét vagy kijét

2011. 04. 20.

Mi a különbség a kiét és a kijét, a mindenkiére és a mindenkijére, valamint a valakiére és valakijére kifejezések között?

A kié, valakié, mindenkié a ki, valaki, mindenki névmás birtokjeles alakja (jelentése: ’kinek a valamije’ stb.), míg a kije, valakije, mindenkije ugyanezeknek a birtokos személyjeles formája (jelentése: ’[vkinek a] kicsodája’ stb.). A párok közti különbséget mutatják az alábbi példamondatok, illetve szövegrészletek:

Kié ez a könyv? – Be akar mutatni övéinek és bizonyára elfogadtatni velük, ha jól vettem ki szavaiból, mint … Mint mijét és kijét? Itt van egy kis eloszlatni való bökkenő. Hiszen még azt sem tudja rólam, szabad vagyok-e, férjes, elvált, özvegy? (Tersánszky Józsi Jenő: Kaland a világban)

Nekem már nem jutott saját szék. Leülhetek valakiére? – [Nyilas Misi] valami boldog, felfakadó örömben ismert rá, az ő valakijére: a nagybátyja jött meg, Isaák Géza (Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig)

A dolgozatokat holnapig kell leadni. Mindenkiére számítok. – Feri az egész családját meghívta az összejövetelre. Nem tudjuk, pontosan kik jönnek el; mindenkijére számítanunk kell.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra