közszavak nagy kezdőbetűje hivatalos iratokban

2011. 03. 08.

A helyesírási szabályzat szerint (nem idézek pontosan) az intézményeken belüli kisebb szervezeti egységek nevét kis betűvel kell írni címzésnél és szövegen belül is, kivéve megszólítás esetében. Pl. D… (város neve) Polgármesteri Hivatala pénzügyi osztálya. Tudomásom szerint abban az esetben, ha címzésnél több sorban írjuk az intézmény és az egység nevét, akkor a sor elején kell nagy kezdőbetűvel írni. Mivel tudomásom szerint csak az egyediséget kell megkülönböztetni a nagy- és kisbetűnél, úm. Magyar Tudományos Akadémia Helyesítési Tanszéke (ha még létezik ilyen), mivel itt az egyediségről van szó. Sajnos a munkahelyemen ezt a helyesírási szabályt nem hiszik el nekem, és úgy gondolják, hogy a címzett számára ez sértő, hiába mutatom meg a helyesírási szabályzatot, és mondom, ha a megszólításnál alkalmaznak kis kezdőbetűt, akkor sértő. Ezek miatt szeretném az erre vonatkozó szabályt, véleményt, tanácsot szakembertől is írásban megkérni. Arra hivatkoznak, hogy az SZMSZ-ben is nagy betűvel vannak írva a szervezeti egységek nevei, ezért nekem is úgy kell írnom. Sőt meg is fenyegettek, ha utasításban fogják nekem kiadni, hogy nagybetűvel írjam. Véleményem szerint az SZMSZ nem arról szól, hogy mit hogyan kell helyesen írni, hanem különböző szabályozásokról, és azt kell betartani, nem pedig az abban leírt egységek elnevezéseinek helytelenül leírt változatát.

A kérdéssel a szabályzat 189. pontja foglalkozik, a további részletek ott találhatók meg. (Ez az interneten is elérhető, pl. itt: http://mek.oszk.hu/01500/01547/ .) Egyes vállalatok azonban dönthetnek úgy, hogy saját hatáskörben eltérnek a szabályzattól bizonyos tekintetben: végül is az nem törvény, inkább ajánlás. Előfordulhat, hogy a kisbetűs alak a határozott névelővel sem tűnik eléggé egyértelműen meghatározottnak, emiatt szoktak időnként nagybetűs írásmódhoz folyamodni, főként jogi dokumentumokban, szerződésekben (pl. Megbízó, Megbízott).

A szabályzat tervezett újabb kiadása, amelynek egy 2008-as változata az interneten is elérhető volt, említett egy olyan kitételt, hogy „belső használatra az alkalmi tulajdonnevesülésből fakadó nagybetűs írás is megengedhető”, pl. a Földrajztudományi Kutatóintézetre utalva „a kutatóintézet” vagy „a Kutatóintézet” is elfogadható, valamint a közszavak általános kisbetűs kezdése alól is kivételt lehet tenni a hivatalos iratokban. Egy hasznos cikk a témában:
http://epa.niif.hu/00100/00188/00053/pdf/132402.pdf
(A magyar helyesírás szabályzatának változásairól — A kis és a nagy kezdőbetűk)
A helyesírási szabályozás tehát e téren a megengedés felé látszik elmozdulni, ami a hivatalos iratokban használt nagy kezdőbetűt illeti.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra