e-nyelv.hu
Szécsényi Krisztina

Szécsényi Krisztina

Kérdezzen tanácsadónktól!

A legújabb kérdések:

melyeket

2017.09.25.

videófilm-készítés

2017.09.25.

rohingyák

2017.09.25.

Konstantin

2017.09.25.

ezen~ez

2017.09.25.

korábbi kérdések

 
Ön hogyan mondaná magyarul?

prompt

tüsti

tüsténti

rögtönszerű


Az idő. 16. Semiotica Agriensis

2017. szept. 29 -- okt. 1.

Eszterházy Károly Egyetem, Eger

Magyar Szemiotikai Társaság

Reformáció 500.

2017. okt. 5-6.

Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad, Primariei 27. -- Bartók terem

Szent László és Nagyvárad – a Szent László-év jegyében

2017. okt. 6 -7.

Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad, Primariei 27.

A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának emlékülése a lovagkirály trónra lépésének trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából „a magyar Compostelában”, Váradon.

Wekerle-telep vs. Wekerletelep

2011. 03. 03.

Kispest Wekerle Sándorról elnevezett városrészében lakom, amely nevének háromféle írásmódja is járatos:
1. Wekerle-telep
2. Wekerle telep
3. Wekerletelep.

A Széchenyi-díj írásához hasonlóan én a Wekerle-telep írásmódot tartom helyesnek.
Sajnos a Wekerletelep írásmód is sok helyen, még a kihelyezett hivatalos utcanév táblákon is megjelenik. Ez a változat számomra nagyon idegen, hiszen itt egy személynév és egy főnév egybeírása történik. Melyik a helyes írásmód?

A kérdezett név írása mindhárom változatban előfordul. A különírt forma ez esetben nem szabályos, a kérdés igazából az, hogy egybe- vagy kötőjelesen írjuk-e a telep, városrész nevét.
Nemcsak a helyiek névhasználatban van azonban meg az eltérés, hanem a két mérvadó helyesírási szótárban is. A Magyar helyesírási szótárban egybeírva (Wekerletelep), az Osiris Kiadó Helyesírás c. kötetében kötőjelesen találjuk: Wekerle-telep.

Egyértelmű, hogy a tulajdonnév és köznév kapcsolatában kötőjeles írásmódot alkalmazunk, a Wekerle névvel pl. a Wekerle-kormány, -kabinet a megfelelő. Ez indokolja a Wekerle Sándor által létrehozott telep nevének ilyen formájú írását is.

A földrajzi nevek között azonban találunk olyanokat is, amelyek személynév és földrajzi közszó kapcsolatából állnak, pl. Albertfalva. Az is megfigyelhető, hogy ha egy egyébként kötőjeles kifejezés egy település(rész) nevévé válik, akkor az egybeírást alkalmazzuk. Így jön létre a Wekerletelep írásmód.

E kettőnek a „versenyét” nem a mi tisztünk eldönteni, hivatalos állásfoglalást kérhetnek a földrajzi nevekkel foglalkozó bizottságtól, a Nyelvtudományi Intézettől, illetve a közösség megállapodása is lehet az írásmód.
A kérdésről részletesebben is olvashat a telep honlapján, Grétsy László válaszához további megjegyzésem nincs. http://www.wekerle.hu/node/413
vissza a főoldalra