Teljessé vált a magyar nyelv otthona

2010. 10. 04. 1 hozzászólás

2010. szeptember 29-ével teljessé vált a két éve megépült múzeum kínálata. Megnyílt a Titkok titka… című kiállítás és a Busa Margit emlékkönyvtár.

Többen vitatják a nevét: A Magyar Nyelv Múzeuma, pedig a „muszeion” eredetileg a Múzsák otthona. S Kazinczy Ferenc egykori széphalmi gyümölcsöskertjébe valóban beköltöztek a Múzsák: 2010. szeptember 29-ével teljessé vált a két éve megépült múzeum kínálata. Megnyílt a Titkok titka… című kiállítás és a Busa Margit emlékkönyvtár. A zsúfolásig megtelt múzeumban a házigazda Sátoraljaújhely polgármestere, Szamosvölgyi Péter köszöntötte a résztvevőket. Majd Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke idézte fel személyes hangú beszédben a múzeum létrejöttét. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő Zemplénnek a magyar kultúrában betöltött szerepét hangsúlyozta. Kováts Dániel, a Kazinczy-kultusz elkötelezett ápolója Busa Margit Kazinczy-kutatót méltatta, majd Kálnoki-Gyöngyössy Márton helyettes államtitkár nyitotta meg az új állandó kiállítást.



A Titkok titka… kiállítás a magyar nyelv történetébe, szerkezetébe, életébe nyújt bepillantást feliratok-szövegek, fényképek, mozgóképek, olykor igen meglepő tárgyak, sőt egy Halotti beszéd-panoptikum segítségével. A látogatót legelőször megragadják a történelem riasztó mozgóképei, amelyeket az emberi jogok nyilatkozatának többnyelvű feliratai kísérnek. Kárpáti László művészettörténész Balázs Géza és Fehér József forgatókönyvébe „beleálmodta” Széphalmot, Zemplént, a magyar és egyetemes kultúrát. Egy jurtában képekben-mondatpéldákban-hangokban-magyarázatokban vonulnak fel a magyar nyelvjárások. Mögötte rögtön a gyorsan múlttá vált technikai eszközök, amelyek nyelvünk gyorsan változó jelenére és talán közeljövőjére utalnak. Bármerre kapjuk a fejünket, ezer hatás: csodás idézetek, a magyar költészet legszebb sorai, a bibliafordítások, írók-költők a magyar nyelvről, a magyar nyelvészek panoptikuma, játéktér (schola ludus), népi feliratok, számítógépes játékok… Ezt a kiállítást nem lehet csak egyszer megnézni. Ódor Ferenc kiemelte, hogy a belépődíj jelképes, érdemes többször is eljönni.


A Magyar Nyelv Múzeuma tematikus múzeum – magyarázta el Viga Gyula megbízott megyei múzeumigazgató. És a tematika mára teljessé lett: a földszinten található Akadémia terem, Kazinczy tervei alapján készült, valamint itt foglal helyet A szavak világa című kiállítás (forgatókönyv: Balázs Géza, kurátor Eleöd Ákos), amelyről már kiállításvezető is megjelent. Ugyancsak itt látogatható az anyanyelvi mozgalmat bemutató kiállítás, valamint a galérián a magyar nyelvújítás tárlata (mindkettő Kováts Dániel munkája, az utóbbinak szintén van kiállításvezetője). Az emeleten a most megnyílt állandó kiállítás mellett van egy szemináriumi szoba nyelvészek relikviáival (pl. Lőrincze Lajos hagyatékával), s itt foglal helyet a Busa Margit emlékkönyvtár is.



Széphalom eddig is a leglátogatottabb irodalmi emlékhely volt, mostantól már annyi látnivalót kínál, hogy nem csak egy megálló, hanem akár úti cél is lehet. A múzeumtól túrautak indulnak, a közeli Sátor-hegyre felvonó vezet, lefelé a bobpályán lehet száguldani. Évente fiatalok ezrei jutnak el a sátoraljaújhelyi szép magyar beszéd verseny és az osztálykirándulások révén Széphalomra, s megragadhatja őket a hely szelleme, hogy később, az ország alakítóiként szeretettel és gondoskodással cselekedjenek szellemi örökségünkért. Ahogy ezt most is történt. Ezért van itt ez a múzeum.


(A Manyszi helyszíni tudósítása.)


A kiállításon készült képekért kattintson ide!

1 hozzászólás

#1 borz 2010.10.18.18:59:18

Gratulálunk s szép múzeumhoz. Igyekszem megnézni mihamarabb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra