A tudósok is emberek…

2009. 05. 13. nincs hozzászólás

Dokumentumfilm készült „Viktor Sklovszkij és Roman Jakobson. Az élet egy kész regény…” címmel. A két tudós nélkül nem képzelhető el a 20. század történelme.

Viktor Sklovszkijról (1893-1984) és Roman Jakobsonról (1896-1982) szóló dokumentumfilmet mutatnak be az orosz Kultúra tévécsatornán május 12-13-án. A rendező, Vlagyimir Nyepevnij a két kiváló orosz filológus barátságáról és vitáikról készített filmet. Dokumentumok, visszaemlékezések, levelek alapján feltárja a sztálini politika nehéz idejét: az értelmiségi réteg, a tudósok, művészek letartóztatását, az emigrálást. Bemutatja a két tudós eltérő életútját.
Sklovszkij és Jakobson 1916-ban ismerkedtek meg a petrográdi (szentpétervári) művészkörökben, Oszip és Lili Brik lakásán, és az avantgárd iránti rajongásuk hozta közel őket egymáshoz. Sklovszkij és Jakobson egy-egy körnek tagjaiként új szemléletet képviseltek, és a két kör vitáiból nőtt ki az orosz formalizmus. Az OPOJAZ-nak (OПOЯЗ, Társaság A Költői Nyelv Kutatásáért) nevű társaságnak Sklovszkij, a Moszkvai Nyelvész Körnek Jakobson volt a tagja. Az 1920-as években kezdtek eltávolodni egymástól – földrajzilag is.
Míg Sklovszkij maradt a Szovjetunióban, Jakobson elhagyta az országot, és külföldön végzett kutatómunkája révén szerzett hírnevet magának. Bár Sklovszkij is megpróbált Prágában Jakobsonnál új életet kezdeni, ez nem sikerült. Egy szerelmi háromszög is közrejátszott abban, hogy Sklovszkij végül visszatért a Szovjetunióba, és ott lett az irodalmi élet egyik vezéralakja.
Az 1960-as évekre a kettőjük munkássága is hozzájárult ahhoz, hogy a szemiotika és a strukturalizmus divatok szavak lettek, és a formalista iskola nézetei újra a tudományos figyelem középpontjába kerültek.
„Elmúlt az élet, és nem láttam a Jeges-tengert, az óceánt, a Pamírt, Görögországot. […] A volt barátom, Roman Jakobson azt állítja, hogy ő, és nem én hoztam létre az úgynevezett formalista módszert, amely a strukturalizmust szülte. Majd lesz erről egy késői és fölösleges vita, és majd sokat írnak erről. Istenem, Uram, ne hosszabbítsd meg a napjaimat, adj jó szelet a vitorlának és vidám hullámot. Adj jó dőlést a csónaknak. Hogy szeretem az elmúlt életet!…”- írta Sklovszkij az unokájának.

Csak reménykedhetünk abban, hogy egyszer majd valamelyik magyar csatornán mi is megnézhetjük a két orosz tudós életéről készült dokumentumfilmet.

Forrás: http://www.tvkultura.ru/news.html?id=328696&cid=54, http://www.tvkultura.ru/news.html?id=327718&cid=402

-eÉ-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra