e-nyelv.hu
Mayer Péter

Mayer Péter

Kérdezzen tanácsadónktól!

A legújabb kérdések:

vesszőhasználat

2019.02.15.

nem kettősség

2019.02.15.

csak tudat

2019.02.15.

ifjúházas-kölcsön

2019.02.15.

magánűrkutatási vállalkozás

2019.02.15.

korábbi kérdések

 
Ön hogyan mondaná magyarul?

epigramma

pillanatvers

pársoros

magvers


Az anyanyelv nemzetközi napja

2019. febr. 21. 16.00

Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest 

Nyelvében él a nemzet — nálunk és más népeknél

Kárpát-medencei korrektorverseny

2019. márc. 23. 10.00--15.00

Duna Palota, Budapest 

A sajtónyelvi helyesírásért

Az 53. magyar nyelv hete megnyitója

2019. ápr. 8. 

Budapest

Ünnepi ülés az ASZ megalapításának 30. évfordulója tiszteletére

A magyar nyelv napja lett április 23-a

2008. 12. 13. 1 hozzászólás

Az Anyanyelvápolók Szövetsége december első hetében tartotta meg tisztújító közgyűlését, ahol számos fontos kérdésben hozott döntést.

Az Anyanyelvápolók Szövetsége december 6-án tartotta IX. tisztújító közgyűlését.  Az eddigi elnök Bánffy György színművész mostantól tiszteletbeli elnökként áll a nyelvápolás élén, helyét a korábbi ügyvezető, Grétsy László veszi át. Balázs Géza elnökségi tagból ügyvezető társelnök lett, Deme László alapító társelnökké vált társelnökből, mely tisztséget továbbra is betölti Juhász Judit, valamint új társelnökként Bencédy Józsefet és Kerekes Barnabást választották meg. A főtitkár Maróti István maradt, titkárként Orosz Tamás dolgozhat a jövőben. Több fiatal bekerült a csaknem ötvenfős elnökségbe.

A közgyűlés Gráf Rezső javaslatát elfogadva április 23-át a magyar nyelv napjának kiáltotta ki, ugyanis idén ekkor nyílt meg A Magyar Nyelv Múzeuma Széphalomban.

A közgyűlésen kiosztották az idei Lőrincze-díjakat is, a kitüntetettek: Antalné Szabó Ágnes, az ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi tanszéke docense, valamint Kiss Gábor, a Tinta Könyvkiadó vezetője.

(Manyszi információ)

1 hozzászólás

#1 Fejes László 2009.01.08. 21:44:38

“A díjban olyan személyek részesíthetők, akik az anyanyelvi kultúra ügyét hosszú időn át szolgálták kutatói, ismeretterjesztői, illetőleg mozgósító erejű szervezői tevékenységükkel (a díj ez esetben életmű jellegű); a díj elnyerését megelőző év(ek)ben olyan jelentős alkotást tettek közkinccsé, illetve olyan nagy fontosságú rendezvény megvalósításában töltöttek be vezető szerepet, amely nagymértékben használt anyanyelvünknek, jelentősen hozzájárult megismertetéséhez és megszerettetéséhez.”

Nézem a névsort, és nem értem. Azt hiszem, Kálmán László és Nádasdy Ádám (előbbi tananyagfejlesztési munkájával is) igazán sokat tettek az anyanyelvi ismeretterjesztésért. Ráadásul társszerzői az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb kutatói teljesítményének, a StrMNy-nek. Ennek főszerkesztője, Kiefer Ferenc sem Lőrincze-díjas, pedig fontos ismeretterjesztő kötetet is szerkesztett (Magyar nyelv). Hol van Mártonfi Attila és Laczkó Krisztina, a kitűnő OH szerzői? Érdemes összevetni ezt a névsort a kitüntetettek névsorával.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

vissza a főoldalra
korrektor verseny