e-nyelv.hu
Ön hogyan mondaná magyarul?

szoftver

parancsfűzet

lágymű

célsejt


Igazságügyi nyelvészeti ankét

2019. nov. 06. 11:00

ELTE BTK Kari Tanácsterem, 1088 Bp. Múzeum krt. 4A.

Valóban öngyilkos lett József Attila? És Thaly Kálmán hamisított kuruc dalokat?

20. Kossuth-szónokverseny

2019. nov. 8. 10:00

ELTE TÓK 1126 Bp. Kiss János altábornagy u. 40. 200. terem

Elérkeztünk a 20. Kossuth-szónokversenyhez

9. magyar nyelv napja

2019. nov. 13.

Pesti Vigadó, Budapest 

– Kapcsolódó bejegyzések

angol nevek toldalékolása (th)

2007. 04. 01.

Az angol nevek toldalékolásához szeretnék kis segítséget kérni. Az Google Earthöt korábban vizsgálták, de a “th” végződés legjobb tudomásom szerint nem minden esetben ejtendő “sz”-nek, (tisztán “sz”-nek pedig egy esetben sem). Van-e olyan eset, amikor “th”-re végőződő nevet (akár kitaláltat is) kötőjellel toldalékolunk?

1. A hanghelyettesítés módja földrajzi térségenkét, kultúrkörönként eltér. Mi, magyarok legtöbbször hagyományosan sz-szel helyettesítjük az angol -th-t szóvégi helyzetben is pl.: [szecsör, szmisz]. Néhány esetben szabályosan zöngésnek, -z-szerű hangnak ejtik a -th-t: teeth (fogak) = főnév, de zöngésen ejtve ige (fogzik).
Kiejtési kérdésekben az angol szótárakban megtalálható fonetikus átírását ajánlhatom, illetve a következő szótárat: Nádasdy Ádám – Szigetvári Péter: Huron’s angol kiejtési kézikönyv [Huron’s English Pronouncing Dictionary]. Budapest: Biográf, 2000.

2. A toldalékolásban csak az -i képző jelenthet gondot. Ha egyelemű a szó, kötőjel nélkül kapcsoljuk az angol -th végű szavakhoz a képzőt: smithi. Ha azonban több elemből álló névhez járul az -i képző, akkor a nagybetűs írásmódot megtartva a teljes névhez kötőjellel kapcsoljuk (a magyar nevekhez hasonlóan): Adam Smith-i. A többi toldalékot közvetlenül, kötőjel nélkül írjuk a th-ra végződő szótőhöz: Smithről, Adam Smithszel. (A magyar helyesírás szabályai, 11. kiadás, 215-217. pont alapján)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra
korrektor verseny